2014. december 8., hétfő

Hólabda tej- és tojásmentes verzióban


Bizony-bizony, szerencsére már erre is van lehetőség, hogy ezt a nagyon ismert és finom sütit vegán verzióban fogyasszuk! :) Sőt, nem csak tej- és tojásmentes, hanem margarin és fehér cukor sincs benne!

Hólabda
Sütemény tésztája:
  • 1 bögre liszt (1/3 része teljes kiőrlésű, 2/3 része fehér liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor
  • 1 evőkanál édesítő (kókuszvirág-cukor/gyümölcscukor/nyírfacukor, stb)
  • 1 evőkanál karobpor vagy kakaópor
  • ½ vanília belseje
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • kb 1 bögre víz

Elkészítés:
Először a száraz alapanyagokat keverjük össze (liszt, szódabikarbóna/sütőpor, édesítő, karob por, vanília belseje), annyi vizet öntünk hozzá, ami által piskóta-szerű tésztát kapunk. Ekkor keverünk még hozzá egy kevés olajat. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, az így kapott korongokat kettévágjuk, megtöltjük mindegyik korongot krémmel, kókuszba forgatjuk a szélét, majd karobos/kakaós csokiszószt kanalazunk a tetejére. Hidegen tároljuk néhány órát vagy egy éjszakát, majd fogyasztható is.
Kókuszos krém:
  •  1/2 liter rizstej (rizstejpor – gazdagon – és víz, vagy dobozos rizstej, vagy saját készítésű risztej)
  •  10 dkg kókuszreszelék
  •  vanília belseje
  •  reszelt citromhéj
  •  3-4 evőkanál édesítő (kókuszvirág-cukor/gyümölcscukor/nyírfacukor, stb)
  •  2-3 evőkanál kukoricakeményítő
  •  3 evőkanál lágy kókuszzsír

A krém elkészítése:
A rizstejet feltesszük főzni, és elkeverjük benne a lereszelt citrom héját, a kikapart vaníliát, a kókuszreszeléket és az édesítőt. A kukoricakeményítőt kb. ½ dl vízzel simára keverjük, és a rizstejhez keverjük folyamatos keverés közben. Miután besűrűsödött, mint a puding, levesszük, és langyosra hűtjük. Mielőtt kihűlne, beletesszük a kókuszzsírt. Egy kevés frissen facsart citromlevet is adhatunk hozzá.
Csokimáz:
  • 2 evőkanál karobpor vagy kakaórpor1
  • 2 evőkanál édesítő (kókuszvirág-cukor/gyümölcscukor/nyírfacukor, stb)
  • 2 evőkanál kókusz zsír
  • 3-4 evőkanál növényi tej

A máz elkészítése:
A kókuszzsírt megolvasztjuk, beleszórjuk a karobport, vagy kakaópor, hozzáadunk ízlésünknek megfelelő mennyiségű édesítőt (nádcukor, nyírfacukor, stb.) Alacsony lángon forráspontig keverjük, majd növényi tejet is hozzáadunk. Még kevergetjük, míg újra forrni kezd, lezárjuk, kihűtjük, majd a sütemény tetejére kenjük.

Eredetileg megjelent a Vegalife blogon!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése