2013. december 18., szerda

Gránátalmás piskótás pohárkrém

Fotó: Cucina Naturale

Az olasz 'zuppa inglese' ('angol leves' lenne szó szerinti fordításban, de persze nem az!:) vegánosított változata. Piskóta és finom vaníliakrém rétegezve!:)
Itt a blogon már van fent egy másik hasonló desszert is, az angol réteges pohárdesszert, a 'trifle' mintájára, nézzétek meg azt is!;)


Gránátalmás piskótás pohárkrém
Elkészítési idő: 30 perc + 35 perc főzés/ sütés + 2 óra hűtés
Hozzávalók (4 főre):
A piskótához:140 g liszt
100 g nádcukor
60 g burgonyakeményítő
150 ml növényi tej
75 ml olaj (pl. napraforgó)
1 kiskanál reszelt citromhéj
1 cs. sütőpor

A krémhez:
75 g nádcukor
40 g bio fehér liszt
20 g kukoricakeményítő
500 ml növényi tej
5 ek. olaj
1 kiskanál reszelt citromhéj
1 csipet kurkuma

gránátalma
kakaópor

Először készítsük el a piskótát. Egy-két percig robotgéppel keverjük össze a növényi tejet az olajjal és a nádcukorral. Adjuk hozzá óvatosan a lisztet, a keményítőt, a sütőport és a reszelt citromhéjat.
öntsük a keveréket egy kikent, kilisztezett, 22cm-es kapcsos tortaformába, és toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe 35 percre.
Egy kis lábasban keverjük össze a növényi tejet a cukorral, a citromhéjjal és az olajjal, majd forraljuk fel.
Szitáljuk bele a lisztet, a keményítőt és a kurkumát, majd néhány evőkanál meleg növényi tejet, hogy sűrű krémet kapjunk. Öntsük hozzá a megmaradt forró tejet, tegyük fel a krémet a tűzre, és kevergetés közben, forraljuk fel. vegyük le a tűzről, és miután kihűlt, robotgéppel keverjük át, hogy csomómentes, sima krém legyen.
Vágjuk két kör alakú részre a piskótát. Az első emeletet tegyük egy mély üvegtál aljára, locsoljuk meg a gránátalma levével, öntsük rá a krém felét, majd tegyük rá a második emelet piskótát, és végül a maradék krémet. Fedjük be follpakkal és tegyük a hűtőbe min. 2 órára.

Forrás: www.cucina-naturale.it

Karácsonyi lilahagyma-virág saláta

Fotó: Cucina Naturale
Ez a saláta a formájával, színeivel igen csak felhívja magára a figyelmet a tél közepette!;) Az egyes összetevőket (pl. ha nem használsz, fogyasztasz eceteset) nyugodtan variáld az ízlésed, fantáziád szerint!

Karácsonyi lilahagyma-virág saláta Elkészítési idő: 20 perc + 25 perc főzés
Hozzávalók (4 főre):

400 g karfiol
4 lilahagyma
50 g galambbegysaláta
4 db savanyú uborka
1 ek. fekete olívabogyó
1 ek. zöld olívabogyó
1 ek. savanyú hagyma
1 ek. kapribogyó
4 babérlevél
citromlé
olívaolaj



Vágjuk a lilahagymákat egyenként négy gerezdre, és tegyük egy lábasba kis olívaolajjal, a babérlevéllel, egy csipet sóval, fedjük le, és lassú tűzön pirítsuk 5 percig. Utána fordítsuk meg a hagymát, spricceljük le egy kis vízzel, ha szükséges és pároljuk még 10-15 percig, időnként óvatosan megfordítva. Amikor megpuhult és kihűlt, szedjük szét leveleire és vegyük ki a vastag száras részét.
Pároljuk meg a rózsáira szedett karfiolt 10 perc alatt úgy, hogy kicsit roppanós maradjon. Hagyjuk kihűlni és vágjuk kis darabokra.
Aprítsuk fel az olajbogyót, az uborkát, a savanyú hagymát és a kimagozott kapribogyót. Adjuk a karfiolhoz, 2 ek. olívaolajjal, kis citromlével és egy csipet sóval együtt.
Helyezzük a karfiolkeveréket egy tányér közepére és díszítsük körbe a hagymahéjakkal, mintha egy virágot formáznánk. Díszítsük a tányér szélét a megmosott salátalevelekkel, és tálalás előtt meglocsolhatjuk egy kis olívaolajjal.

Forrás: Cucina Naturale

Brokkolis burgonyatekercs

 Fotó: Cucina Naturale

Egy olyan főétel, amit a hosszadalmas pihentetés és elkészítés miatt nyugodtan elkészíthetünk már a fogyazstás előtti napon!

Brokkolis burgonyatekercs

Elkészítési idő: 30 perc + 80 perc főzés + 3-4 óra pihentetés
Hozzávalók (4 főre):
600 g sárga burgonya
200 g brokkoli
150 g búzadara
50 g szója (vagy más növényi, de azoknak általában édeskés az ízük) főzőtejszín
40 g dióbél
20 g (vegán) kenyérmorzsa
10 db fekete olajbogyó
1 kiskanál mazsola
1 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj

kakukkfű
koriander

Főzzük meg héjában a burgonyát.
Szedjük rózsáira a brokkolit, és pároljuk meg a szeletekre vágott fokhagymával, a mazsolával, egy evőkanál olívaolajjal, egy evőkanál vízzel és egy csipet sóval. Fedjük le és pároljuk 10-15 percig. Egy villával törjük össze a megfőtt brokkolit, majd adjuk hozzá a főzőtejszínt, és a durvára aprított olajbogyót.
Hámozzuk meg a burgonyát és nyomjuk át a krumplinyomón. Adjuk hozzá a búzadarát, egy csipet sót, egy csipet koriandert és gyúrjuk tésztává.
Nyújtsuk szögletes formára, 2 cm vékonyra a tésztát egy kiterített konyharuhán. Szórjuk rá a brokkolit, és a konyharuha segítségével tekerjük fel úgy, hogy egy lapáttal óvatosan alányúlunk, nehogy megrepedjen a tészta. Tekerjük bele teljesen a konyharuhába, a két szélét tűrjük be, és jól kötözzük körbe egy konyhai spárgával. Főzzük 25-30 percig bő sós vízben. Szűrjük le, és csak akkor szedjük le róla a konyharuhát, ha már kihűlt, majd pihentessük 3-4 órát.
Szeleteljük fel, tegyük a szeleteket egy jénai tálba, szórjuk rá a felaprított diót, a kenyérmorzsát és a kakukkfüvet, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, és tegyük be a sütőbe 200 fokon 15 percre.

 Forrás: www.cucina-naturale.it