2013. december 8., vasárnap

Rokokó narancstorta (tej- és tojásmentes)


Vera alkotta ezt a gyönyörű, és a beszámolója szerint különlegesen finom tortát!:) Mely természetesen minden látszat ellenére továbbra is tej- és tojásmentes!:)

Rokokó narancstorta
Hozzávalók:

A piskótához:

50 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
20 dkg nádcukor
2 mk szódabikarbóna
3 ek almaecet
5 dl víz
12 ek olaj
1 csipet só

A krémhez:
3 dl szójajoghurt
10 narancs
20-25 dkg nádporcukor
1 csomag vaníliás cukor
6 dl FELVERHETŐ!!  növényi tejszín (pl. 'Soyatoo' rizstejszínhab)

A tészta hozzávalóit összekeverem, kikent tortaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütöm. (Tűpróba!)
Egy kis tálban elkeverem a szójajoghurtot (ne legyen vizes, a híg részét óvatosan öntsük le) a porcukorral, majd apró darabkákban beleszelem a megmosott, megszárított 3-4 narancs héját. Összekeverem 2 narancs kifacsart levével. Négy narancsot falatnyi darabra vágva egy másik tálkába teszek, és megszórom a vaníliás cukorral. Felverem kemény habbá a tejszínt, majd óvatosan, kanállal összekeverem a szójajoghurtos masszával.

Alapötlet: Vidék íze
Eredetileg megjelent a Vera Vega konyhája blogon!



Lúdlábtorta (tej- és tojásmentesen)


Reni alkotta ezt a gyönyörű tortát, ami abszolút megállja a helyét a karácsonyi ünnepek alatt is szerintem!

Lúdlábtorta
Karobos piskóta
Hozzávalók:

60 dkg liszt (40 dkg tönköly+20 dkg finomliszt)
20 dkg nádcukor
6 ek karobpor
2 tk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
4 dl víz
2 dl olaj

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverem, -nekem szükséges volt még plusz víz ahhoz, hogy el tudjam keverni a masszát-, majd egy sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntöm.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on tűpróbáig sütöm.


Krém
Hozzávalók:

5 dl kölestej (az eredeti recept rizstejet ír)
20 dkg magozott és lecsepegtetett meggy
6 dkg kukoricakeményítő
6 dkg karobpor
150 ml növényi tejszín (nekem kevesebb is elég volt)
8-10 dkg porcukor
15 dkg növényi margarin


Elkészítése:

A kölestejhez hozzáadom a karobport és a kukoricakeményítőt, majd felfőzöm krémmé. Félreteszem hűlni.
A margarint a porcukorral és a tejszínnel összekeverem, majd a főzött krémhez adom.
Beleforgatom a meggyet is.
A piskótakorongot kettévágom és megtöltöm a krémmel. A tetejét is megkenem a krémmel, majd néhány órára hűtőbe teszem.
Bevonom karob- vagy csokoládémázzal.
A tetejét tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítem.


Karobmáz
15 dkg növényi margarin
10 dkg nádcukor
5 dkg karobpor

Díszítés
növényi tejszínhab
meggyszemek

Eredetileg megjelent a Léttudatos Konyha blogon!