2013. október 25., péntek

Narancsos - mazsolás és karobos karácsonyi keksz


Karácsonyi keksz vegánosítva Verától, Stahl Judit: Végre otthon! című könyvéből. 

Narancsos-mazsolás és karobos karácsonyi keksz
Hozzávalók az alaptésztákhoz:2 x 25 dkg növényi margarin
2 x 15 dkg nádcukor
2 x 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 x 1 ek. szójaliszt

a narancsos-mazsoláshoz
még:
2 bionarancs
10 dkg mazsola
2 csepp narancsolaj

a karobcsokishoz még:
fél kávéskanál őrölt fahéj
20 dkg narancsos és 10 dkg vegán fehér csoki (á'la Napfényes Cukrászat)

Külön-külön habosra keverem a puha margarint a cukorral. Az egyik adag liszthez hozzákeverem a fahéjat és az apróra vágott csokit, a másik adag lisztbe belereszelem a narancsok héját és belekeverem a mazsolát. Összekeverem a kétféle lisztet a kétféle margarinnal, és a narancsosba még a narancsolajat belecseppentem. Folpackba csomagolva 5-6 cm átmérőjű hengerré formázom őket, és a hűtőbe teszem legalább 1-2 órára, de ez lehet 1-2 nap is, ha úgy jön ki. Mikor sütni akarom őket, akkor a sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésen 160 fok), és a rudakat ujjnyi vastag karikákra vágom egy éles késsel óvatosan. Előkészített tepsire helyezem őket (összesen 4 tepsi keksz lesz belőlük), és 18 perc alatt megsütőm őket. Mikor kiveszem a sütőből, kb. 10 percet mindenképp várni kell, amíg a nagyon puha kekszek annyira megkeményednek, hogy biztonsággal kiszedhetők legyenek. Dobozban eláll 2 hétig biztos, nálunk tovább nem bírta.

Mézes krémes 3. (tej és tojásmentes!)

Azt hiszem, ezt a sütit nem kommentálom. Aki már evett ilyet, az úgyis tudja, miről beszélek, aki még nem, az próbálja ki! Békebeli :)
Vera receptje.

Mézes krémes 3.
Hozzávalók:Tészta:
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (én a szokásos tönkölyt használtam)
méz/ agave szirup
1-1 kk. szódabikarbona és borkőpor (én 2 kk. foszfátmentes sütőport használtam)
fél citrom leve
1 dl olaj

Krém és máz:
búza-vagy tönkölydara
1 citrom leve
0,5 l rizstej
bio szilvalekvár (én bio baracklekvárt használtam)
30 dkg növényi margarin
6 ek méz/ agave szirup
5 dkg karobpor

Kevés vízben feloldjuk a szódabikarbonát és a borkőport, majd annyi víz hozzáadásával összegyúrjuk a tésztához valókat, hogy lágy tésztát kapjunk. Egy órán át pihentetjük, majd három részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk, és egyenként megsütjük a lapokat. (Nekem 13 perc alatt sült meg, a nagy gáztepsit használtam)
A margarint habosra keverjük 4 ek mézzel és a citrom levével. A rizstejből és a darából híg tejbegrízt készítünk, melyet (kihűlés után) hozzákeverünk a habosított margarinhoz.
A lapok közül egyet megkenünk lekvárral, majd a krémmel, erre rásimítunk egy másik lapot, és azt is megkenjük ugyanígy. Erre kerül a harmadik lap, melyet karobmázzal vonunk be - ezt úgy készítjük el, hogy a karobport elkeverjük kevés forró vízzel és 2 ek mézzel. A kész süteményt hűtőbe tesszük, és legalább fél napot állni hagyjuk.

Forrás: Napfényes receptek 3.

Gesztenyés, aszalt szilvás, tejszínes szejtán


Egy ünnepi, karácsonyos Stahl Judit recept átalakítva, Verától.

Gesztenyés, aszalt szilvás, tejszínes szejtán
Hozzávalók:
40 dkg natúr szejtán
15 dkg magozott aszalt szilva
1 nagy gerezd fokhagyma
1 csokor újhagyma/1 nagy fej fehér hagyma
2 ek tk. tönkölyliszt
3 ek növényi margarin
2 ek olívaolaj
15 dkg mirelit egész gesztenye
1 zöldségleveskocka
2 dl növényi tejszín
2 ek étkezési keményítő
2 maréknyi friss, vagy 1 kk szárított kakukkfű

A margarin felét megolvasztom egy serpenyőben az olajjal, majd a kockákra vágott szejtánt megpirítom rajta. Kiszedem, és a serpenyőben a maradék margarinon az apróra vágott hagymákat megdinsztelem. Ráteszem a szejtánt, a szilvát, a gesztenyét és a leveskockát, majd ráöntök 3 dl vizet. Kb. 5 perc alatt puhára párolom az egészet együtt, majd ráöntöm a keményítővel elkevert tejszínt, és rászórom a kakukkfüvet. Ha még szükséges, megsózom, és 1 perc alatt besűrítem az egészet. Rizzsel vagy más körettel tálalom.



Vegán profiterol ( tej- és tojásmentes! )


Vera ismét nagyot alkotott, nézzétek csak!;)
"Húú..... nem tudom, ki hogy van vele, szerintem a profiterole a világ egyik legjobb desszertje. Igen ám, de a tésztájába rengeteg tojás kell. Le is mondtam róla jó ideje, mígnem a hétvégén remek ötletem támadt: úgy gondoltam, tuti, hogy az olasz vegán csajok tudják a titkát, hogy kell ezt elkészíteni tojás nélkül. És bizony, rátaláltam erre a receptre, melyhez még nyelvtudás sem igen kellett. És pontos fázisfotókkal bemutatja, hogyan lehet nagyon egyszerűen kiszaggatni a profiterol fánkocskákat a leveles tésztából (angol nyelven a fázisfotók ITT!)


Tej- és tojásmentes, vegán profiterol
Hozzávalók:
1 csomag vegán leveles tészta (pl. 'Tante Fanny', Sparban is kapható)
4 dl FELVERHETŐ! növényi tejszínhab (a legsemlegesebb a Soyatoo rizstejszínhab, bioboltokban)
2 tábla étcsokoládé

A tésztából 6-7 cm átmérőjű köröket szaggattam, és azokat beigazítottam a muffintepsi mélyedésébe. 220 fokos sütőben 10 perc alatt labdáta sütöttem őket. Közben felvertem a tejszínt, megolvasztottam a csokit. A kihűlt fánkocskákat félbevágtam és kiskanállal megtöltöttem a tejszínhabbal. A maradék habot összekevertem a csokival és a tányérra halmozott fánkokra öntöttem.

Mézeskalácsos - karobos szaloncukor


Szaloncukor recept ismét Verától, illetve 'Dolce Vita' alias Vrábel Krisztától.:)
Vera ezt írta a receptről:
"Nálam Dolce vita a tuti befutó szaloncukor-témában. Kétféle szaloncukrot készítettem idén, ezt a variációt már másodjára. Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy a keksz helyett mézeskalácsot daráltam bele, ettől még finomabb, karácsonyibb lett, a csoki és a kakaó helyett pedig karobot használtam."

Mézeskalácsos - karobos szaloncukor
Hozzávalók:
1/2 kg cukor
1,5 dl víz
10 dkg karobcsoki (Reformcukrász)
5 dkg növényi margarin
10 dkg apróra vágott mazsola
20 dkg darált dió
10 dkg darált mézeskalács
1 bio narancs héja

A cukrot felforraltam a vízzel, majd lassú tűzön kb. 10 percig főztem. Kicsit kihűtöttem, ekkor kezd kifehéredni, időnként kevertem rajta egyet. Mikor már jó sűrű, hozzákevertem  a karobcsokit és a margarint.

Pár órát állni hagytam, hozzáöntöttem a diót, a mazsolát, a mézeskalácsot, a narancshéjat és összegyúrtam. Szaloncukrokat formáztam, majd karobporba hempergettem őket.

Narancsos - karobos szaloncukor

Ez a recept Verától származik, aki az alapreceptet a Nők Lapja Konyhája egyik karácsonyi számában találta, és apró módosításokkal született meg Vrábel Kriszta receptjéből.
Aki használ kakaót, a mázat azzal is helyettesítheti!

Narancsos - karobos szaloncukor
Hozzávalók:
40 dkg hámozott mandula
30 dkg nádporcukor
10 dkg kandírozott narancshéj, vagy 4 ek narancslekvár
karobcsoki (kb 20 dkg), vagy étcsoki

A mandulát ledarálom, és a porcukorral összekeverem. Ez a marcipános alap. Ezt lehet ízesíteni apróra vágott kandírozott naranccsal, mivel nekem az nem volt, én narancslekvárt kevertem hozzá. Ha kandírozott narancsot teszünk hozzá, akkor pár kanál víz szükséges, hogy gyúrhatóra összeálljon. Gyömbért is lehet bele reszelni, volt, hogy fahéjjal ízesítettem.
Mikor a marcipánmasszát összegyúrtam, szaloncukrokat formáztam belőlük, majd vízgőz (nem sebesen forró víz gőze!) felett megolvasztott karobcsokiban villával egyenként bemártottam.

Hagyományos magyar karácsonyi menü vegán variációja


Az elmúlt években sikeresen összegyűjtöttük a hagyományos magyar karácsonyi ételek vegán verzióit is, így éppen itt az ideje, hogy szépen csokorba szedjük!:)
Sőt valójában korábban született is már egy ilyen jellegű bejegyzés, amiben az alapételek mellett, megkérdeztünk néhány vegán háziasszonyt, ők mit is készítenek ilyenkor?

A recepteket az egyes ételekhez a fotók alatti linkre kattintva találjátok meg!

Hagyományos magyar karácsonyi vegán menü





VAGY

hagymás burgonyasalátával