2013. október 23., szerda

Gubakifli vegán, tej- és tojásmentes verzióban


Na igen, ennél a receptnél egy töredelmes vallomással kell kezdjem...:) Minthogy például éveken keresztül próbálkoztam teljes kiőrlésű kiflit gyártani a karácsonyi gubához. És hát bevallom, nem voltam sikeres...:/ Nem sikerült se ízre, de legfőképp állagra olyat kreálni, ami elnyerte volna a család tetszését... Így hát közel 5 évnyi kísérletezés után úgy döntöttem, 100% fehér lisztből készítem... Biztosra akartam menni, ezért tuti receptet kerestem, és így Limara receptjére esett a választásom. Nem csalódtam/tunk! Nagyon jó lett, szinte dugdosnom kellett frissen a család elől, hogy maradjon a gubához is!:) És hát mivel évközben amúgy szinte mindig csak barna kenyeret, péksütit eszem, úgy voltam vele, magamnak is "megengedem".:)
És úgy döntöttem, hogy ide is felteszem, hátha másnak is hasznos lehet!:)
Egyébként, ha valaki kísérletezni szeretne, szerintem simán megpróbálhatja fele teljes kiőrlésű és fele fehér liszt verzióban is, akkor egy kicsit több folyadékra lesz majd hozzá szüksége!
Ha előre akarsz dolgozni, akkor a Karácsony előtti napokban is elkészítheted, és lefagyaszthatod! A gubakiflinek amúgy sem árt, ha nem teljesen friss!;)
A recept szövegét átmásoltam Limarától, illetve a hozzávalókat vegánosítottam!
Mákos guba receptet pedig találsz itt a blogon ITT és ITT is! 
Ha pedig van esetleg bevált teljes kiőrlésű gubakifli receptetek, akkor ne tartások Magatokban!;)


Gubakifli
Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • 7 dkg bio növényi margarin/ olvasztott kókuszzsír
  • 1 ek. nádcukor/ agave szirup
  • 2 dl rizstej
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg friss élesztő
Elkészítés:
Akinek van kenyérsütőgépe, egész egyszerűen mérjen minden hozzávalót az üstbe, majd a húsz perces dagasztóprogrammal készítse el a tésztát. A vége felé érdemes ellenőrizni, ha ragacsos kevés liszttel, ha kemény kevés folyadékkal lehet igazítani az állagán. Kelesztőtálban vagy kikapcsolt gépben kell duplájára keleszteni.
Akinek nincs gépe, kézzel vagy kézi mixerrel is elkészítheti. Mérjük egy tálba a lisztet, a sót, a cukrot, közepébe készítsünk mélyedést, ide tegyük a tejben feloldott élesztőt, a vizet és a puha vajat. Rugalmas, nem túl kemény tésztát kell a dagasztás végére kapnunk. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd tíz egyenlő részre osztjuk. Téglalapformára nyomkodjuk, és mint a bejglit feltekerjük úgy, hogy minden tekerés után lenyomjuk. Olyan hosszúra sodorjuk, amilyen hosszú a tepsink. Sütőpapírral bélelt tepsin újrakelesztjük, kb 30-40 perc alatt. Vízzel alaposan lepermetezzük, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük hűlni.

Mézes krémes (tej- és tojásmentes) 2.


Itt a blogon szerepelt már korábban egy mézes-krémes recept. Valójában azonban ezt a mostanit használom már egy ideje, és mivel minden nagyobb ünnep alkalmával elkészítem, a receptet pedig mindig agyon keresem, ezért már éppen itt az ideje, hogy bevéssem ide is!:-)
Hagyományos és reform étkű családtagoknak, vendégeknek is nagyon ízlik, nem sűrűn találnak benne kivetnivalót!:-) 
A tésztája kiváló, rövid időn belül megpuhul (akár reggelről délutánra is)! Tortát is süthetünk vele, pl. ez a kókuszos - mézes Hello Kitty - torta is készült belőle!:)
A legjobb azért előző este megsütni, hogy összeérjenek az ízek!
A recept egy része az Ízek és érzések Magazin 2010. április-májusi számából származik, azt variáltam. 
Semmiképpen nem a kalóriaszegény kategória, nálunk is csak évente kb. kétszer készül...:-) 

Mézes krémes tej- és tojásmentesen 2.
Hozzávalók (egy sütőtepsinyi adaghoz):
A tésztához
500 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
150 g nádcukor
4 ek. agave szirup (méz)
1 kávéskanál szódabikarbóna
150 g bio (nem hidrogénezett) margarin, vagy kókuszzsír
csipet só
víz annyi, hogy könnyű tésztát gyúrjunk (hm, legközelebb igyekszem lemérni pontosan, de talán 1 dl körül volt legutóbb...:-)

Krém
600 ml rizstej
5 ek. búzadara
200 g bio növényi margarin
150 g nádcukor

Karob, vagy csokimáz
100 g nádcukor
100 g bio margarin
2 ek. növényi tej
2 ek. kakaópor, vagy karobpor

Baracklekvár

A tészta hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk, majd hűvös helyen 30-40 percet pihentetjük. Ezután négy egyenlő részre osztjuk.
Egy sütőtepsi hátuljára!!! sütőpapírt teszünk, arra rakjuk a nagyon vékonyra (2-3 mm) nyújtott tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük egyenként a lapokat. Amikor a lap még langyos, mindig levesszük a papírról, mert különben kihűlve már töredezni fog!
A krémhez megfőzzük a darát a tejjel. A margarint elkeverjük a cukorral, majd a kihűlt darával.
A kihűlt tésztából egy lapot visszateszünk a tepsibe, rákenjük a krém felét, rá a következő kap, amit megkenünk baracklekvárral, újabb lap, rá a maradék töltelék, és a negyedik lappal zárjuk.
A mázhoz minden hozzávalót egy edénybe töltünk, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben 10-12 percig főzzük. Még langyosan a kész süteményre kenjük.

 Eredetileg  a Vegagyerek blogon!