2013. november 30., szombat

Karácsonyi zöldséges rétes


Ismét egy olyan főétel, ami kiváló nagyobb létszámú társaság esetén (abban az esetben, ha csak ezt szánjuk főételnek, érdemes belőle dupla adagot készíteni, mert gyorsan el szokták kapkodni;), illetve könnyen szállítható is, ha éppen mi szeretnénk valamivel hozzájárulni a másnál tartott karácsonyi lakomához.:)
A paprikaszósz valójában belülre került a zöldségekre, de mivel igen jó adag sikeredett belőle, ezért kívülről is meglocsoltam kicsit.:)


Karácsonyi zöldséges rétes
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Hozzávalók (1 rúd réteshez):
500 g tej- és tojásmentes leveles tészta (pl. Tante Fanny - Intersparban kapható)
500 g felaprított vegyes zöldség (pl. sárgarépa, kelbimbó, tepsiben sült burgonya, zöldborsó, paszternák stb.)
20 g rozmaring, vagy kakukkfű, felaprítva

A paprikaszószhoz:
2 db piros kaliforniai paprika
1 közepes vöröshagyma, felszeletelve
3 gerezd fokhagyma
3 nagy paradicosm
2 ág rozmaring
olívaolaj

Először a szószt készítsük el. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyük a szósz összes hozzávalóját egy tepsire, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal és süssük kb. 20 percig. Utána vegyük ki belőle a rozmaringot és préseljük át a fokhagymát. Tegyük turmixgépbe és pürésítsük, majd sózzuk-borsozzuk. Ezzel egy időben a sütnivaló zöldségeket is tegyük egy tepsire kis olajjal, sóval-borssal és süssük meg félig, kb. 20 perc alatt.
Ismét melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 30x20 cm-re. Tegyük rá a megsült zöldségeket, utána a paprikaszószt, szórjuk rá a friss fűszernövényt, tekerjük fel, a tetejét kenjük be egy kis őrölt piros paprikával elkevert növényi tejjel és süssük kb. 30 percig.

Alapötlet: Good Food - Vegetarian Christmas
Megjelent a Vegagyerek blogon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése