2013. október 25., péntek

Narancsos - mazsolás és karobos karácsonyi keksz


Karácsonyi keksz vegánosítva Verától, Stahl Judit: Végre otthon! című könyvéből. 

Narancsos-mazsolás és karobos karácsonyi keksz
Hozzávalók az alaptésztákhoz:2 x 25 dkg növényi margarin
2 x 15 dkg nádcukor
2 x 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 x 1 ek. szójaliszt

a narancsos-mazsoláshoz
még:
2 bionarancs
10 dkg mazsola
2 csepp narancsolaj

a karobcsokishoz még:
fél kávéskanál őrölt fahéj
20 dkg narancsos és 10 dkg vegán fehér csoki (á'la Napfényes Cukrászat)

Külön-külön habosra keverem a puha margarint a cukorral. Az egyik adag liszthez hozzákeverem a fahéjat és az apróra vágott csokit, a másik adag lisztbe belereszelem a narancsok héját és belekeverem a mazsolát. Összekeverem a kétféle lisztet a kétféle margarinnal, és a narancsosba még a narancsolajat belecseppentem. Folpackba csomagolva 5-6 cm átmérőjű hengerré formázom őket, és a hűtőbe teszem legalább 1-2 órára, de ez lehet 1-2 nap is, ha úgy jön ki. Mikor sütni akarom őket, akkor a sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésen 160 fok), és a rudakat ujjnyi vastag karikákra vágom egy éles késsel óvatosan. Előkészített tepsire helyezem őket (összesen 4 tepsi keksz lesz belőlük), és 18 perc alatt megsütőm őket. Mikor kiveszem a sütőből, kb. 10 percet mindenképp várni kell, amíg a nagyon puha kekszek annyira megkeményednek, hogy biztonsággal kiszedhetők legyenek. Dobozban eláll 2 hétig biztos, nálunk tovább nem bírta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése