2013. október 23., szerda

Mézes krémes (tej- és tojásmentes) 2.


Itt a blogon szerepelt már korábban egy mézes-krémes recept. Valójában azonban ezt a mostanit használom már egy ideje, és mivel minden nagyobb ünnep alkalmával elkészítem, a receptet pedig mindig agyon keresem, ezért már éppen itt az ideje, hogy bevéssem ide is!:-)
Hagyományos és reform étkű családtagoknak, vendégeknek is nagyon ízlik, nem sűrűn találnak benne kivetnivalót!:-) 
A tésztája kiváló, rövid időn belül megpuhul (akár reggelről délutánra is)! Tortát is süthetünk vele, pl. ez a kókuszos - mézes Hello Kitty - torta is készült belőle!:)
A legjobb azért előző este megsütni, hogy összeérjenek az ízek!
A recept egy része az Ízek és érzések Magazin 2010. április-májusi számából származik, azt variáltam. 
Semmiképpen nem a kalóriaszegény kategória, nálunk is csak évente kb. kétszer készül...:-) 

Mézes krémes tej- és tojásmentesen 2.
Hozzávalók (egy sütőtepsinyi adaghoz):
A tésztához
500 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
150 g nádcukor
4 ek. agave szirup (méz)
1 kávéskanál szódabikarbóna
150 g bio (nem hidrogénezett) margarin, vagy kókuszzsír
csipet só
víz annyi, hogy könnyű tésztát gyúrjunk (hm, legközelebb igyekszem lemérni pontosan, de talán 1 dl körül volt legutóbb...:-)

Krém
600 ml rizstej
5 ek. búzadara
200 g bio növényi margarin
150 g nádcukor

Karob, vagy csokimáz
100 g nádcukor
100 g bio margarin
2 ek. növényi tej
2 ek. kakaópor, vagy karobpor

Baracklekvár

A tészta hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk, majd hűvös helyen 30-40 percet pihentetjük. Ezután négy egyenlő részre osztjuk.
Egy sütőtepsi hátuljára!!! sütőpapírt teszünk, arra rakjuk a nagyon vékonyra (2-3 mm) nyújtott tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük egyenként a lapokat. Amikor a lap még langyos, mindig levesszük a papírról, mert különben kihűlve már töredezni fog!
A krémhez megfőzzük a darát a tejjel. A margarint elkeverjük a cukorral, majd a kihűlt darával.
A kihűlt tésztából egy lapot visszateszünk a tepsibe, rákenjük a krém felét, rá a következő kap, amit megkenünk baracklekvárral, újabb lap, rá a maradék töltelék, és a negyedik lappal zárjuk.
A mázhoz minden hozzávalót egy edénybe töltünk, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben 10-12 percig főzzük. Még langyosan a kész süteményre kenjük.

 Eredetileg  a Vegagyerek blogon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése