2013. október 23., szerda

Gubakifli vegán, tej- és tojásmentes verzióban


Na igen, ennél a receptnél egy töredelmes vallomással kell kezdjem...:) Minthogy például éveken keresztül próbálkoztam teljes kiőrlésű kiflit gyártani a karácsonyi gubához. És hát bevallom, nem voltam sikeres...:/ Nem sikerült se ízre, de legfőképp állagra olyat kreálni, ami elnyerte volna a család tetszését... Így hát közel 5 évnyi kísérletezés után úgy döntöttem, 100% fehér lisztből készítem... Biztosra akartam menni, ezért tuti receptet kerestem, és így Limara receptjére esett a választásom. Nem csalódtam/tunk! Nagyon jó lett, szinte dugdosnom kellett frissen a család elől, hogy maradjon a gubához is!:) És hát mivel évközben amúgy szinte mindig csak barna kenyeret, péksütit eszem, úgy voltam vele, magamnak is "megengedem".:)
És úgy döntöttem, hogy ide is felteszem, hátha másnak is hasznos lehet!:)
Egyébként, ha valaki kísérletezni szeretne, szerintem simán megpróbálhatja fele teljes kiőrlésű és fele fehér liszt verzióban is, akkor egy kicsit több folyadékra lesz majd hozzá szüksége!
Ha előre akarsz dolgozni, akkor a Karácsony előtti napokban is elkészítheted, és lefagyaszthatod! A gubakiflinek amúgy sem árt, ha nem teljesen friss!;)
A recept szövegét átmásoltam Limarától, illetve a hozzávalókat vegánosítottam!
Mákos guba receptet pedig találsz itt a blogon ITT és ITT is! 
Ha pedig van esetleg bevált teljes kiőrlésű gubakifli receptetek, akkor ne tartások Magatokban!;)


Gubakifli
Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • 7 dkg bio növényi margarin/ olvasztott kókuszzsír
  • 1 ek. nádcukor/ agave szirup
  • 2 dl rizstej
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg friss élesztő
Elkészítés:
Akinek van kenyérsütőgépe, egész egyszerűen mérjen minden hozzávalót az üstbe, majd a húsz perces dagasztóprogrammal készítse el a tésztát. A vége felé érdemes ellenőrizni, ha ragacsos kevés liszttel, ha kemény kevés folyadékkal lehet igazítani az állagán. Kelesztőtálban vagy kikapcsolt gépben kell duplájára keleszteni.
Akinek nincs gépe, kézzel vagy kézi mixerrel is elkészítheti. Mérjük egy tálba a lisztet, a sót, a cukrot, közepébe készítsünk mélyedést, ide tegyük a tejben feloldott élesztőt, a vizet és a puha vajat. Rugalmas, nem túl kemény tésztát kell a dagasztás végére kapnunk. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd tíz egyenlő részre osztjuk. Téglalapformára nyomkodjuk, és mint a bejglit feltekerjük úgy, hogy minden tekerés után lenyomjuk. Olyan hosszúra sodorjuk, amilyen hosszú a tepsink. Sütőpapírral bélelt tepsin újrakelesztjük, kb 30-40 perc alatt. Vízzel alaposan lepermetezzük, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük hűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése