2011. december 24., szombat

Tojásmentes írókázás


Fotó: Vegalicious blog
Gondolom, velem együtt sokan másokat is foglalkoztat már egy ideje a kérdés, hogyan készítsünk tojásfehérje-mentes írókát a karácsonyi mézeskalácsra. Nos, némi kutakodás után megtaláltam a neten EZT a receptet, ami elég ígéretesnek tűnik!

Igazából én már tettem is vele egy próbát, de jól félrenéztem a megadott adagokat, így kissé folyósra sikerált..:-( Megszáradva viszont nagyon jó roppanós lett a máz, ezért úgy gondolom, betartva az eredeti receptet, mindenképp sikeres lesz a projekt!
Nálam is lesz még egy próba, majd utólag beszámolok róla, de ha addig más is kipróbálja, szívesen venném a visszajelzéseket a köz érdekében!:-)
Ez az íróka jól használható a Karácsonyon kívül pl. torták, sütemények díszítésére, szövegezésére is!
Aki persze még egészségesebben szeretné díszíteni a mézeskalácsot, használhat hozzá egyszerűen különféle magokat, aszalványokat.

Tej- és tojásmentes mézeskalács-recepteket találtok még pl.:

Tojásmentes íróka
Hozzávalók (háát, ez nem túl nagy adag, legközelebb min. a duplájával, triplájával dolgoznék egy tepsi sütihez...) :
50 g (nád) porcukor
1,5 teáskanál kukoricakeményítő
1 teáskanál citromlé
2-3 teáskanál szójatej (úgy gondolom, simán mehet más növényi tejjel is!)

Egy tálba szitáljuk a porcukrot a keményítővel, majd belekeverjük a citromlevet. Kanalanként hozzáadunk annyi szójatejet, amennyivel egy sima, de sűrű krémet kapunk.
Töltsük a masszát egy sütőpapírból készített tölcsérbe (amit elkészíthetünk pl ÍGY), csippentsük le picit a végét és kezdhetjük a díszítést (vigyázzunk, hogy inkább először csak kicsit vágjunk le belőle, nehogy túlságosan folyni kezdjen belőle a krém!).
Eredetileg a Vegagyerek blogon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése