2010. december 23., csütörtök

Orosz krémtorta (tej- és tojásmentes!)


Nagyon régóta szerettem volna kipróbálni már a tej- és tojásmentes oroszkrémtorta receptjét, és végre sikerült!:-) Nálunk a családban elsődleges favorit a vanília a desszertek ízvilágában, így ez ellen sem volt senkinek kifogása.:-) Isteni finom lett!
Igaz, hogy szója alapú felverhető növényi tejszínhab a krém egyik legfőbb alapja, de jó hírem van. ha előző nap készül a krém, másnapra 100%-osan eltűnik a szója mellék-/utóíz!!!
Látványos, mutatós, kiváló ünnepi torta!

Orosz krémtorta (tej- és tojásmentesen)
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához)
A piskótaalaphoz
25 dkg bio fehér liszt  (készíthetjük részben vagy egészben teljes kiőrlésű tönköly-, esetleg Graham liszttel is)
100 g nádcukor
1 csomag foszfátmentes borkő sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csomag bio Bourbon-vaníliás cukor, vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
6 evőkanál napraforgóolaj
1/2 citrom leve

2,5 dl növényi tej

A krémhez
0,5 l rizstej
6 dkg kukoricakeményítő
8 dkg nádcukor
1 csipet kurkuma
1 teáskanál Bourbon-vanília
6 dl habbá verhető növényi tejszín (szerintem a legjobb a rizstejszínhab, Soyatoo)
3 dkg áztatott mazsola
10 dkg kandírozott narancs-/citromhéj
10 dkg szeletelt mandula
tejmentes étcsokoládé díszek


A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A piskóta hozzávalóit jól kikeverjük, beletöltjük a kókuszzsírral kikent (vagy kiolajozott) tortaformába és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni!
A kész piskótát három részre vágjuk.
Néhány evőkanál hideg rizstejjel csomómentesre keverjük a keményítőt. A többi tejet a nádcukorral, vaníliával, kurkumával együtt felmelegítjük, majd hozzáadjuk a keményítőt és sűrű krémet főzünk, amit jól kihűtünk. A szójatejszínt kemény habbá verjük, kb. 1,5 dl-t félreteszünk belőle a díszítéshez. A kihűlt krémet elkeverjük a tejszínhabbal, a mazsolával és a kandírozott citrushéjjal.
A piskótarétegeket és a torta külsejét megkenjük a krémmel.
A mandulát szárazon megpirítjuk és az oldalára nyomkodjuk. Néhány órára a hűtőbe tesszük (sőt javasolt már előző nap elkészíteni). A maradék tejszínhabot nyomózsákba tesszük (esetleg használhatunk flakonos  tejmentes tejszínhabot is) és a csokoládéval együtt kidíszítjük a tortát.

Forrás:
- piskóta: Kata receptje
- krém alapötlet: Napfényes alapítvány: Sütemények

Megjelent: a Kifőztük Magazin 10. számában - Vegagyerek összeállításában.

Vegán trüffelgolyók


2009-ben nagyágyúként robbant be a családi köztudatba ez a trüffelgolyórecept. "Hú-ha-háá" - felkiáltásokkal véleményezte bárki, aki ránézett, majd megkóstolta.:-))
Igaz, kicsit különleges hozzávaló, növényi krémsajt szükséges hozzá, de higgyétek el, megéri az utánajárást!
Na jóó, vannak rajta kis cukorkák, amik nem igazán tartoznak a reform-kategóriába, de egy évben egyszer beleférhet szerintem...:-) Akit zavar, használja az egyéb alul megadott díszítéseket!:-)

Trüffelgolyók

Hozzávalók (kb. 25-30 kis golyócskához):
120 g vegán növényi krémsajt (pl. Cheesly, vagy Sheese)
150 g nádcukor
200 g étcsoki
1/2 tk. vaníliakivonat

A golyócskák bevonatához: finomra őrölt mandula, vagy mogyoró, kakaó, esetleg karobpor (a képen az látható), színezett díszcukorkák, esetleg kókuszreszelék.

Konyhai robotgéppel alaposan krémesítjük a sajtot, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és végül a vízgőz fölött felolvasztott csokit. Az egészet jól elkeverjük, majd betesszük a hűtőbe min. 1 órára, de akár egy éjszakára is. Minél hidegebb a massza, annál jobban tudjuk majd formázni. 2,5 cm-es golyócskákat formázunk és meghempergetjük a kiválasztott díszítésben. Ha túl lágy a massza, amikor pl. túl meleg van a konyhában, fogyasztásig megint visszatehetjük a hűtőbe.

Forrás: 'The vegan table'

Eredetileg a Vegagyerek blogon.

Vegán tiramisú II. (tojás- és tejmentesen)


Úgy gondolom, a tiramisú gyakori szereplője a karácsonyi ebédeknek, vacsoráknak is. Nem véletlenül, hiszen nagyon finom!:-) Vegán próbálkozásaim kezdetén volt már egy kifejezetten ünnepi tiramisús kísérletem, de azt elsősorban azoknak ajánlom, akiket nem zavar a tofu jellegzetes mellék-/utóíze.
Ezt a verziót viszont a legnagyobb olasz vegán gyűjtőblogról vettem le, így bizton állíthatom, kellően (vegán olasz) autentikus, remek, és kiemelten gyerekbarát ízvilágú !:-) Nálunk idén ez lesz a desszert 24-én este.
A babapiskótát helyettesítő alaptészta az említett első tiramisú tésztája, kifejezetten karácsonyi ízvilággal, de lehet egyszerűsíteni egyéb vékonyra sütött vegán piskótával is.

Vegán tiramisú
Hozzávalók (4 főre):
Az alaptészta (a babapiskóta helyett):
200 ml víz
fahéjrúd
kardamom-mag
szegfűszeg
100 g mandula, finomra darálva
50 g dió, finomra darálva
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
3 ek. méz
1 tk. sütőpor

A vaníliakrémhez:
500 ml vaníliás szójatej (vagy rizstej, amibe beletesszük fél rúd vanília kikapart belsejét)
50 g nádcukor
1 ek. fehér tönkölyliszt
kb. 1,5-2 ek. kukoricakeményítő
1 kis darab (kb. 3 cm hosszú) bio citromhéj (fontos, hogy ne legyen túl nagy darab a citrom, mert különben túl karakteresen citromos lesz a krém)

gabonakávé bőségesen
karobpor a tetejére díszítésnek

A gabonakávét megfőzzük és lehűtjük (az arányokhoz a dobozon lévő javaslatokat szoktam használni). Én elég sok kávét készítek (kb. 2-3 csészényit), mert úgy szeretem, ha jól átázik a tésztaréteg és nem marad száraz.
A vizet a fahéjrúddal, kardamommal és szegfűszeggel felforraljuk és kb. 15 percig főzzük. A mandulát, a diót és a búzalisztet elkeverjük a mézzel és a sütőporral. A fűszeres vizet apránként beledolgozzuk. A tésztát egy kizsírozott tepsiben szétsimítjuk. Fontos, hogy a tepsi kétszer olyan nagy alapterületű legyen, mint az a forma, amiben tálalni készülünk a tiramisút, bár bevallom, ezalkalommal csak a tészta felét használtam fel, mert az is elegendő volt ehhez a krémmennyiséghez.
A tésztát 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük és hagyjuk kihűlni.

A vaníliakrémhez összekeverjük egy kis lábasban a száraz hozzávalókat, majd kézi habverővel hozzáadjuk a szójatejet, és lassan felmelegítjük. Addig főzzük, amíg sűrű, pudingszerű krémet nem kapunk (figyelem, hűlés közben a keményítős krém tovább fog sűrűsödni!).
A kisült tésztát két részre vágjuk, és a felét a formába helyezzük, majd a gabonakávéval meglocsoljuk, a vaníliakrémet rákenjük. (Én most nem rétegeztem többszörösen, mert elég vastag lett a tésztám, de vékonyabb piskóta esetén próbálkozhatunk több réteggel.) A tiramisút ízlés szerint a karobporral egy finom szűrőn keresztül megszórjuk, majd tálalás előtt néhány órán keresztül a hűtőben pihentetjük.

Eredetileg a Vegagyerek blogon.