2010. december 22., szerda

Birsalmás, tökös rétes

Birsalmás, sütőtökös házi rétes, aszalt szilvával
 Tudom, ez nem igazán karácsonyi, viszont egy remek szezonális házi készítésű édesség.
A töltelékreceptet Nyárikonyha jegyezte le itt.

A rétes tésztát 25 dkg lisztből, 3 dkg zsiradékból 1kk ecet, pici só és kb 1/8-1/4 l langyos víz felhasználásával készítettem.

Réteskészítésről később az oldalmon beszámolok.

Vegán töltött káposzta

A hagyomány szerint töltött káposztát Karácsony első napján szokás enni.
A képen látható verzió  nagyon finom lett, de vigyázat, hatalmas adag!:-)


Vegán töltött káposzta

Hozzávalók (4 főre):
A káposztaalaphoz:
600 g savanyított káposzta
100 g füstölt gabonakolbász
1 közepes vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
50 ml olívaolaj
2 babérlevél
2 csipet borsikafű
pirospaprika, só
A töltelékhez:
250 g köles
50 g kukoricadara
8-10 db savanyított káposztalevél
1 közepes vöröshagyma, felaprítva
1 gerezd fokhagyma
50 ml étolaj
750 ml víz
1 mk. pirospaprika
1 mk. őrölt kömény
só, 2 csipet őrölt bors

A kölest megpirítjuk az olajon, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük a vízzel. Lassan félig megfőzzük, majd hozzáadjuk a kukoricadarát és a maradék fűszereket. Folyamataosan kevergetve addig főzzük, amíg fel nem szívja a vizet. Amikor elkészült, lefedve hűtjük kicsit, és a káposztalevelekbe töltjük. Az alaphoz a v.hagymát megpirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a fokhagymát és rátösszük az átöblített sav. káposzta 3/4 részét. Sózzuk, fűszerezzük, majd beletesszük a gabonakolbászt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ekkor sorban, egymás mellé rendezzük a kölessel megtöltött leveleket és a káposzta maradék részét (ha kell, öntünk még rá vizet). Ezután lassú tűzön, fedő alatt, 1-1,5 órát főzzük.

Forrás: Ízek és érzések 2009/1.

Eredetileg  a Vegagyerek blogon.

Mákos guba 2. (tejmentesen)



Vera hagyományosabb ízvilágú, ám tejmentes mákos gubáját már mi is többször leteszteltük, és bizton állíthatom naaagyon finom!:-) Próbáljátok ki!
A tejmentes mákos guba egy másik változatát már én is feltettem korábban, recept hozzá itt található!

Mákos guba tejmentesen 2.
Hozzávalók:

6 teljes kiőrlésű lisztből készült kifli
1 liter kölestej
1 nagy marék mazsola
15 dkg mák
15 dkg méz
1 bio citrom


A kifliket ujjnyi karikára vágom, és kiszikkasztom. (Ez legalább 1 napot vesz igénybe, ennyivel előre kell gondolkodni.) A mákot ledarálom. A tejet lábosban felforrósítom, beleteszem a mazsolát, hogy egy kicsit megszívja magát és 10 dkg mézet is beleöntök. A mákot a kiflire szórom, majd lassacskán ráöntöm a tejet. Ráreszelem a citrom héját, és az egészet alaposan összekeverem. A maradék mézet a tányérba csorgatom a gubára.

Eredetileg a Vera vega konyhája blogon.