2010. december 20., hétfő

Vegán karácsonyi főétel ajánlat

Nem véletlenül készítettem ebben az évben vegetáriánus/vegán karácsonyi menüajánlatot. Alapvetően olyan zöldségevőnek tartom magam, aki eszik halat és húst is, de nem gyakran. Imádom a zöldségeket –tudom unalmas – a padlizsánt különösen. Ez az impozáns polenta – padlizsántorony már rég a fejemben van (valahol már láttam hasonlót zöld almával), így mai nap elkészítettem.

Eredetileg paradicsomszószban sül meg, és ezt köré lehet önteni. Nem lévén szezonja, nincs itthon paradicsom, és most kivételesen darabolt paradicsom sem volt, így olivaolajba tettem apróra vágott répát, petrezselymet, és azt locsoltam rá illetve mellé.

Polenta- padlizsántorony petrezselymes, fokhagymás, diós olivaolajjal

recept a Nyárikonyha oldalán található.

Csicseris tofusült céklamártással, fűszeres sütőtökkel és rozmaringos burgonyával


2009. Karácsonyának egyik első helyezettes befutója volt számomra ez az étel kombináció!
A teljes kompozícióból magyon mély nyomot hagyott bennem pozitívan a céklamártás , aminek rendkívül különleges íze volt a beletett tormától (korábban ezt a párosítást el se tudtam volna képzelni...).
Legközelebb annyit változtatnék, hogy kicsit erőteljesebben fűszerezném a tofusültet.
Igazi ünnepi étel!

Csicseris tofusült
Hozzávalók (6 főre - egy kisebb őzgerincformához):
1 csésze = kb. 250 ml
1 nagy fej vöröshagyma
2 db szárzeller
450 g főtt, és jól leturmixolt csicseriborsó
1/2 csésze őrölt dió
1/3 csésze (szárított) búzacsíra
370 g natúr tofu, pépesítve
2 ek. paradicsomsűrítmény
2 ek. fehér miszókrém (nem volt éppen...)
1-2 ek. szójaszósz
1/2 tk. őrölt szegfűbors
1 tk. szárított kakukkfű
1/2 tk. szárított turbolya
1 tk. frissen aprított oregánó
bors
2 ek. tahini (szezámkrém) kevés vízzel elkeverve

A szószhoz:
1/3 csésze bio ketchup
2 ek. szójaszósz

A mártáshoz:
1 csésze víz, vagy zöldségalaplé
2 ek. sötét miszókrém (nálam kimaradt, több szójaszósszal pótoltam)
2 ek. szójaszósz
1/2 tk. zellermag (nekem nem volt)
2-3 ek. élesztőpehely (Solstar)
frissen őrölt fekete bors
3 ek. kukoricakeményítő annyi vízzel keverve, hogy feloldódjon

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Pároljuk puhára a hagymát és a zellerszárat egy kis vízben, vagy kevés olajban. Keverjük össze a hozzávalókat és a masszát kenjük egy kiolajozott őzgerincformába.
Keverjük össze a szósz összetevőit is és kanalazzuk a sült tetejére. Süssük kb. 1 órát. Mielőtt kiborítjuk a formából és felszeleteljük, hagyjuk legalább 15 percig hűlni, mer különben teljesen szétesnek a szeletek.
A mártáshoz összekeverjük a hozzávalókat a kukoricakeményítő kivételével, és 5 percig gyöngyözve főzzük. Majd kis adagokban beletesszük a keményítős vizet és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. A sültszeletekre kanalazva tálaljuk.


Fűszeres sütőtök
Hozzávalók (6 főre):
1 nagyobb sütőtök fele
1 ek. szójaszósz
2 ek. tökmag-, vagy szezámolaj
3 ek. sötét nádcukor
1/2 mk. csípős fűszerpaprika (kihagytuk)
1/2 mk. őrölt római kömény
1/4 mk. őrölt fahéj
1/4 mk. só


A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk. A fűszereket összekeverjük a cukorral, a szójaszósszal és az olajjal, majd bekenjük vele a sütőtökszeleteket. 200 fokos sütőben. kb. 20 percig sütjük.


Rozmaringos burgonya
Hozzávalók (6 főre):
1,5 kg burgonya
1 fej fokhagyma gerezdekre szedve
olívaolaj
2 ág friss rozmaring levelei apróra vágva
só, bors

A krumplit meghámozzuk, nagy kockákra vágjuk és sós, forró vízben 8 percig főzzük. Leszűrjük, kiolajozott tepsibe terítjük, sózzuk, borsozzuk, a rozmaringgal meghintjük, és előmelegített, 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ekkor a fokhagymagerezdeket is közé szórjuk, még további 15 percig sütjük.


Céklamártás
Hozzávalók (6 főre):
3 hámozott cékla finomra reszelve
1 pohár natúr szójajoghurt
1 citrom leve
1 ek. méz
1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
1 ek. mustár
2 ek. reszelt torma

A hozzávalókat összekeverjük, és letakarva a hűtőben minimum 2 órát érleljük. Istenííííí!!:-)

Eredetileg a Vegagyerek blogon.

Zöldséges rántott palacsinta


Egy kiváló alternatíva Szentestére a rántot hal helyett!
Köszönet a receptért Katának!:-)
Mi hagymás krumplisalátával ettük, de ehetjük hagyományosan veganézes krumplisalátával is.

TIPP: Karácsony előtt, ha valaki nagyon elfoglalt, előre elkészítheti pl. a palacsintákat. Kb. 1-2 héttel korábban megsütjük, majd kihűlés után egy jól záródó műanyagdobozba helyezzük őket úgy, hogy sütőpapírral elválasztva rakosgatjuk egymás fölé a palacsintákat. A dobozt lezárjuk és betesszük a fagyasztóba. A felhasználás napján a hűtőbe téve engedjük fel.

Zöldséges rántott palacsinta
Hozzávalók (8 db. palacsintához):
A palacsintatésztához
150 g (fehér) tönkölyliszt
100 g zabpehelyliszt
30 ml olaj
csipet só
1/4 cs. foszfátmentes sütőpor
szénsavas ásványvíz

A töltelékhez
1 cs. vegyes fagyasztott zöldségkeverék
1 fej vöröshagyma
olaj (vagy pálmazsír)
kakukkfű
oregánó
vegamix
só, bors

A panírhoz
teljes kiőrlésű liszt
fűszerkeverék
vegán kenyérmorzsa


A palacsinta hozzávalóit összekeverjük és annyi ásványvizet öntünk hozzá, hogy közepesen sűrű masszát kapjunk. Enyhén kiolajozott serpenyőben kisütjük őket.
A töltelékhez megpirítjuk a zsiradékon a felaprított hagymát, beletesszük a zöldséget, kis vízzel felöntjük, és fűszerezzük. Fedő alatt megpároljuk, majd összeturmixoljuk. Ezzel a krémmel kenjük meg a palacsintákat, amiket aztán feltekerünk úgy, hogy előbb közép felé hajtjuk kicsit a két szélét.
A panírozáshoz a palacsintákat először teljes kiőrlésű lisztbe, utána vízzel és fűszerkeverékkel elkevert tk. lisztbe, majd végül a kenyérmorzsába hempergetjük. Forró olajban kisütjük.

Eredetileg megjelent a Vegagyerek blogon.