2010. november 30., kedd

'Stollen' reformosan


Igen figyelemre méltó Vera reformosított, természetesen tej- és tojásmentes 'Stollen' receptje!
Kiváló adventi reggelikhez (is)!:-) 

'Stollen' reformosan
Hozzávalók:

A kalácstésztához:
500 g tk. tönkölyliszt
10 g vaníliás cukor
100 g nádporcukor
1 tasak porélesztő
210 ml langyos növényi tej
200 g növényi margarin
70 g egész mandula (hántolt, vagy hántolatlan)
150 g mazsola
170 g cukrozott vegyesgyümölcs (lehetőleg több féle, pl.: narancshéj, gyömbér)
1 csipet só
0.5 kiskanál őrölt fahéj
0.5 kiskanál őrölt szegfűszeg
0.25 kiskanál őrölt szerecsendió
1 bio citom reszelt héja
1 bio narancs reszelt héja

A díszítéshez:
75 g növényi margarin
75 g nádporcukor

A tejet, a porcukrot és az élesztőt összekevertem és félretettem. A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát apróra daraboltam. A lisztet elkevertem a sóval. A margarint felolvasztottam, hozzákevertem a felfutott élesztőt, a fűszereket, és a citrom, meg a narancs héját. Az egészet a liszthez kevertem, majd úgy 10 percig dagasztottam. Akkor hozzákevertem a mazsolát, cukrozott gyümölcsöket és mandulát, azokkal is átgyúrtam, majd meleg helyen úgy 2 óra alatt a duplájára kelesztettem. A sütőt előmelegítettem 175 fokra, a megkelt tésztát átgyúrtam, majd a belinkelt receptben látható módon megformáztam, meghajtogattam. Még fél órát a kikent sütőlapon kelesztettem, majd úgy egy óra alatt készre sütöttem. Mikor kivettem, még melegen megkentem az olvasztott margarinnal, és rászórta a porcukrot.

Vega kocsonya



Nekem is volt már egy próbálkozásom korábban a vega kocsonyára vonatkozóan, most Reni verzióját szeretném bemutatni Nektek:

Vega kocsonya
Hozzávalók

2 nagy tálnyi mennyiséghez:
1 evőkanál olaj
1/4 mk hing (indiai fűszer)
2 vékony sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis, kb. 5 cm hosszú zeller
1 evőkanál zellerzöld (nekem nem volt)
1/2 mk tört mustármag
1/2 mk egész bors, kissé megtörve
1 evőkanál só
kb. 1,2 liter víz
2 ek olaj
1 csg füstölt tofu (ez nekem sok lett hozzá)
piros fűszerpaprika-őrlemény, vagy chili-őrlemény, ízlés szerint
1,5 teáskanál agar-agar

Elkészítése:
Kevés olajon megpirítom a hinget. A szemes fűszeret mozsárban kissé összetöröm.
A hosszúkásra vágott zöldségeket vízbe teszem, hozzáadom az 1 ek olajat és teatojásban a fűszereket.

Miközben a leves fő, a tofut felszeletelem tetszőleges nagyságú darabokra.
Egy serpenyőben az olajon mindkét oldalát megpirítom.
Mikor a leves elkészült, a zöldségek nagy részét kiveszem belőle. (Annyit hagyjunk benne, amennyit a kocsonyával együtt meg akarunk enni.)
Egy pohárban, kb. 1 dl vízben feloldom az agar-agart és lassan a forró leveshez öntöm. Elkeverem és a még forró levest tányérokba porciózom a benne maradt zöldséggel és a sült tofudarabokkal együtt.
Hűvösre teszem.
Mikor megdermedt, fűszerpaprika-őrleménnyel vagy a chili-őrleménnyel lehet megszórni a tetejét.

Hing helyett készíthető magyaros ízekkel pl. hagymával is. Ez esetben a hagymát a répával és a többi zöldséggel együtt tegyük a levesbe.

Gesztenyés-aszalt meggyes és diós-aszalt barackos bejgli

[2008_12190026a.JPG]

Íme két nem mindennapi töltelék-javaslat a hagyományos bejglikhez Renitől!

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg teljes kiőrlésű liszt (tönköly)
15 dkg pálmazsír vagy 30 dkg margarin
1 tk méz
2 dkg élesztő
1 dl növényi (főző) tejszín
csipet só
kevés mézes növényi tej

Töltelékek (lásd lejjebb)

Elkészítése:
A tejszínt meglangyosítom, hozzáadok egy teáskanál mézet, belemorzsolom az élesztőt és állni hagyom.Közben a liszthez hozzáadom a sót és elmorzsolom a pálmazsírral vagy a margarinnal.
Gyors mozdulatokkal összegyúrom az összes hozzávalót, majd rövid ideig pihentetem a tésztát.
Háromfelé osztom, mindegyiket téglalap formájúra kinyújtom, majd megtöltöm az alábbi töltelékekkel. Hosszanti végüknél kezdve feltekerem a tésztát, majd lekenem tetejüket mézes növényi tejjel.
Hűvösre teszem.
A sütőt előmelegítem 180 ˚C-ra, a rudakat az oldaluknál villával kicsit megszurkálom és megsütöm őket.

Diós-aszalt barackos töltelék:

darált dió
méz
aszalt sárgabarack

A diót elkeverem a mézzel és az előzetesen beáztatott, majd felaprított barackkal.


Gesztenyés-aszalt meggyes bejgli
gesztenyemassza

aszalt meggy
kevés tejszín

A felengedett gesztenyemasszát áttöröm, kevés tejszínnel fellazítom, majd hozzáadom az előzetesen beáztatott aszalt meggyel.

Reform mézeskalács 2.


Vera tej- és tojásmentes mézeskalács-receptje után íme egy másik lehetőség, ezúttal Renitől.

Hozzávalók:

90 dkg liszt (jelenleg 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt+40 dkg finomliszt)
10 dkg cukor
2 dl olvasztott méz (vegán verzióhoz agave szirup)
10 dkg margarin
3 dl növényi tej (most szójatej)
1 lapos ek szódabikarbóna
1 ek őrölt mézeskalácsfűszer-keverék (fahéj, ánizs, gyömbér, szegfűszeg)

Elkészítése:

A margarint, a mézet és a cukrot felmelegítem. Beleöntöm a folyadékot (tejet vagy lehet vizet is használni) és hűlni hagyom.
A liszteket összekeverem a fűszerrel és a szódabikarbónával.
Kihűlés után a mézes elegyhez hozzáadom a lisztes keveréket.
(A tészta összegyúrás után most nem ragadt, így rövid várakozás után így el is készítettem.)
Enyhén lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra kinyújtom, figurákat szaggatok belőle.
Előmelegített sütőben -180 ˚C- világosra sütöm (kb. 10-15 perc).
Sütés előtt aszalványokkal és magvakkal díszítem a tetejét.

Eredetileg a Lét-tudatos Konyha blogon.