2010. december 23., csütörtök

Vegán tiramisú II. (tojás- és tejmentesen)


Úgy gondolom, a tiramisú gyakori szereplője a karácsonyi ebédeknek, vacsoráknak is. Nem véletlenül, hiszen nagyon finom!:-) Vegán próbálkozásaim kezdetén volt már egy kifejezetten ünnepi tiramisús kísérletem, de azt elsősorban azoknak ajánlom, akiket nem zavar a tofu jellegzetes mellék-/utóíze.
Ezt a verziót viszont a legnagyobb olasz vegán gyűjtőblogról vettem le, így bizton állíthatom, kellően (vegán olasz) autentikus, remek, és kiemelten gyerekbarát ízvilágú !:-) Nálunk idén ez lesz a desszert 24-én este.
A babapiskótát helyettesítő alaptészta az említett első tiramisú tésztája, kifejezetten karácsonyi ízvilággal, de lehet egyszerűsíteni egyéb vékonyra sütött vegán piskótával is.

Vegán tiramisú
Hozzávalók (4 főre):
Az alaptészta (a babapiskóta helyett):
200 ml víz
fahéjrúd
kardamom-mag
szegfűszeg
100 g mandula, finomra darálva
50 g dió, finomra darálva
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
3 ek. méz
1 tk. sütőpor

A vaníliakrémhez:
500 ml vaníliás szójatej (vagy rizstej, amibe beletesszük fél rúd vanília kikapart belsejét)
50 g nádcukor
1 ek. fehér tönkölyliszt
kb. 1,5-2 ek. kukoricakeményítő
1 kis darab (kb. 3 cm hosszú) bio citromhéj (fontos, hogy ne legyen túl nagy darab a citrom, mert különben túl karakteresen citromos lesz a krém)

gabonakávé bőségesen
karobpor a tetejére díszítésnek

A gabonakávét megfőzzük és lehűtjük (az arányokhoz a dobozon lévő javaslatokat szoktam használni). Én elég sok kávét készítek (kb. 2-3 csészényit), mert úgy szeretem, ha jól átázik a tésztaréteg és nem marad száraz.
A vizet a fahéjrúddal, kardamommal és szegfűszeggel felforraljuk és kb. 15 percig főzzük. A mandulát, a diót és a búzalisztet elkeverjük a mézzel és a sütőporral. A fűszeres vizet apránként beledolgozzuk. A tésztát egy kizsírozott tepsiben szétsimítjuk. Fontos, hogy a tepsi kétszer olyan nagy alapterületű legyen, mint az a forma, amiben tálalni készülünk a tiramisút, bár bevallom, ezalkalommal csak a tészta felét használtam fel, mert az is elegendő volt ehhez a krémmennyiséghez.
A tésztát 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük és hagyjuk kihűlni.

A vaníliakrémhez összekeverjük egy kis lábasban a száraz hozzávalókat, majd kézi habverővel hozzáadjuk a szójatejet, és lassan felmelegítjük. Addig főzzük, amíg sűrű, pudingszerű krémet nem kapunk (figyelem, hűlés közben a keményítős krém tovább fog sűrűsödni!).
A kisült tésztát két részre vágjuk, és a felét a formába helyezzük, majd a gabonakávéval meglocsoljuk, a vaníliakrémet rákenjük. (Én most nem rétegeztem többszörösen, mert elég vastag lett a tésztám, de vékonyabb piskóta esetén próbálkozhatunk több réteggel.) A tiramisút ízlés szerint a karobporral egy finom szűrőn keresztül megszórjuk, majd tálalás előtt néhány órán keresztül a hűtőben pihentetjük.

Eredetileg a Vegagyerek blogon.

2 megjegyzés:

  1. A "méz" alatt a növényi szirup változatot érted vagy az eredeti mézet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Méz előfordul a receptekben, helyettesítheted agave sziruppal!

      Törlés