2010. december 23., csütörtök

Orosz krémtorta (tej- és tojásmentes!)


Nagyon régóta szerettem volna kipróbálni már a tej- és tojásmentes oroszkrémtorta receptjét, és végre sikerült!:-) Nálunk a családban elsődleges favorit a vanília a desszertek ízvilágában, így ez ellen sem volt senkinek kifogása.:-) Isteni finom lett!
Igaz, hogy szója alapú felverhető növényi tejszínhab a krém egyik legfőbb alapja, de jó hírem van. ha előző nap készül a krém, másnapra 100%-osan eltűnik a szója mellék-/utóíz!!!
Látványos, mutatós, kiváló ünnepi torta!

Orosz krémtorta (tej- és tojásmentesen)
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához)
A piskótaalaphoz
25 dkg bio fehér liszt  (készíthetjük részben vagy egészben teljes kiőrlésű tönköly-, esetleg Graham liszttel is)
100 g nádcukor
1 csomag foszfátmentes borkő sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csomag bio Bourbon-vaníliás cukor, vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
6 evőkanál napraforgóolaj
1/2 citrom leve

2,5 dl növényi tej

A krémhez
0,5 l rizstej
6 dkg kukoricakeményítő
8 dkg nádcukor
1 csipet kurkuma
1 teáskanál Bourbon-vanília
6 dl habbá verhető növényi tejszín (szerintem a legjobb a rizstejszínhab, Soyatoo)
3 dkg áztatott mazsola
10 dkg kandírozott narancs-/citromhéj
10 dkg szeletelt mandula
tejmentes étcsokoládé díszek


A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A piskóta hozzávalóit jól kikeverjük, beletöltjük a kókuszzsírral kikent (vagy kiolajozott) tortaformába és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni!
A kész piskótát három részre vágjuk.
Néhány evőkanál hideg rizstejjel csomómentesre keverjük a keményítőt. A többi tejet a nádcukorral, vaníliával, kurkumával együtt felmelegítjük, majd hozzáadjuk a keményítőt és sűrű krémet főzünk, amit jól kihűtünk. A szójatejszínt kemény habbá verjük, kb. 1,5 dl-t félreteszünk belőle a díszítéshez. A kihűlt krémet elkeverjük a tejszínhabbal, a mazsolával és a kandírozott citrushéjjal.
A piskótarétegeket és a torta külsejét megkenjük a krémmel.
A mandulát szárazon megpirítjuk és az oldalára nyomkodjuk. Néhány órára a hűtőbe tesszük (sőt javasolt már előző nap elkészíteni). A maradék tejszínhabot nyomózsákba tesszük (esetleg használhatunk flakonos  tejmentes tejszínhabot is) és a csokoládéval együtt kidíszítjük a tortát.

Forrás:
- piskóta: Kata receptje
- krém alapötlet: Napfényes alapítvány: Sütemények

Megjelent: a Kifőztük Magazin 10. számában - Vegagyerek összeállításában.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Ne haragudj,valamit kihagyhattál mert ha a piskóta alapot összekeverem csont száraz. Esetleg víz? Már készítem,úgyhogy avval improvizálok. Köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Igen, köszi, 2,5 dl növényi tej!

    VálaszTörlés