2010. november 30., kedd

'Stollen' reformosan


Igen figyelemre méltó Vera reformosított, természetesen tej- és tojásmentes 'Stollen' receptje!
Kiváló adventi reggelikhez (is)!:-) 

'Stollen' reformosan
Hozzávalók:

A kalácstésztához:
500 g tk. tönkölyliszt
10 g vaníliás cukor
100 g nádporcukor
1 tasak porélesztő
210 ml langyos növényi tej
200 g növényi margarin
70 g egész mandula (hántolt, vagy hántolatlan)
150 g mazsola
170 g cukrozott vegyesgyümölcs (lehetőleg több féle, pl.: narancshéj, gyömbér)
1 csipet só
0.5 kiskanál őrölt fahéj
0.5 kiskanál őrölt szegfűszeg
0.25 kiskanál őrölt szerecsendió
1 bio citom reszelt héja
1 bio narancs reszelt héja

A díszítéshez:
75 g növényi margarin
75 g nádporcukor

A tejet, a porcukrot és az élesztőt összekevertem és félretettem. A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát apróra daraboltam. A lisztet elkevertem a sóval. A margarint felolvasztottam, hozzákevertem a felfutott élesztőt, a fűszereket, és a citrom, meg a narancs héját. Az egészet a liszthez kevertem, majd úgy 10 percig dagasztottam. Akkor hozzákevertem a mazsolát, cukrozott gyümölcsöket és mandulát, azokkal is átgyúrtam, majd meleg helyen úgy 2 óra alatt a duplájára kelesztettem. A sütőt előmelegítettem 175 fokra, a megkelt tésztát átgyúrtam, majd a belinkelt receptben látható módon megformáztam, meghajtogattam. Még fél órát a kikent sütőlapon kelesztettem, majd úgy egy óra alatt készre sütöttem. Mikor kivettem, még melegen megkentem az olvasztott margarinnal, és rászórta a porcukrot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése