2009. december 26., szombat

Mogyorós tallérok, csillagok... szívecskék

Ez az a karácsonyi apró süti ami dobozban januárig is eláll és reggelire forró gabona kávé mellé, vagy tea mellé akár tea sütinek is kínálhatjuk. Nálunk nem marad januárig, mindenki " rá jár", viszont most szigorúan tilos fogyasztani 24-ig:)



Hozzávalók:

Tészta:

500 g teljes kiörlésű búza liszt
( csinálhatjuk felesben is: 250 g bio finom liszt, 250 g teljes kiörlésű búza liszt)
150 g barna nádcukor
3 evőkanál bio margarin
1/2 citrom leve és reszelt héjja
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
250 g örőlt török mogyoró
250 ml rizs tej




Díszítéshez:


125 g darált mogyoró
kandírozott narancs héj

Ragasztáshoz:


Sárgabarack lekvár, inkább dzsem , mert jobban összeragadnak a kész sütik, a folyékonyabb is megfelel, viszont akkor tovább szárad.
A hozzávalókból jól gyúrható tésztát gyúrunk, ( a darált mogyoróból csak 125 g-ot gyúrunk a tésztába, a többit a díszítéshez használjuk) , addig dolgozzuk amíg nem ragad, ha szükséges szórunk hozzá még lisztet.
A kész tésztát kb 1/2 órára a hűtőbe teszzük pihenni. A tésztát ketté osztjuk és kb. 0.3 mm vastagságúra ki nyújtjuk mindkét gombócot.
Tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle. Sokáig gondolkodtam, hogy a tojásfehérje helyett mivel kenjem le a formáim tetejét, hogy amikor meghempergetem a darált mogyóróban akkor ragadjon is rá valami.
Természetesen aki nem ennyire vegán, nyugodtan használhat kissé felvert tojás fehérjét a formák lekenéséhez!
Baracklekvárt használtam, folyósabbat. Lekentem a formák tetejét és bele mártottam a darált mogyoróba.

Sütő papírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket és előmelegített sütőben 150 fokon, lassan, hogy ne égjen meg a mogyóró a tetején , kb. 20 percig sütöttem. Célszerű figyelni és kivenni kostólni, hogy már megsült-e, mert ha sokáig sütjük száraz lehet.

Nem minden formát hempergettem mogyoróba , hagytam simán is , mivel összeragasztottam őket.
Amikor kihűltek akkor a formákat megkentem a sárgabarack dzsemmel és összeragasztottam őket.

Némelyik tetejébe még nyomtam néhány kandírozott narancs héjjat. Hagytam 1-2 órát szikkadni őket, utánna bedobozoltam sütis dobozba. A rondákat megettük:)


Forrás: fittanyuka