2009. november 27., péntek

Vegán halászlé


Halászlé Vera konyhájából. Vera bajai születésű, így próbálta az ízekben az ottani halászlé-emlékeket feleleveníteni. Extra egyszerű elkészíteni!:-)

Aki pedig szeretne további vega halászlé lehetőségeket megismerni:
- Reni konyhájában is készült már, illetve
- az Ízek és érzések reformkonyha magazin első számában is találunk egy remek kis receptet!

Vegán halászlé
Hozzávalók (4 főre):
50 g kombu alga

2 nagyobbacska fej hagyma
3 ek. pirospaprika, só
25 dkg gyufaszerű tészta

"Az algára ráöntök fél liter vizet. A hagymát apróra vágom. 2,5 liter vizet felteszek főni sóval, és a vágott hagymával. Közben a megpuhult algát apró darabokra vágom. Mikor a víz forr, beleteszem a pirospaprikát és az algát az áztatólevével együtt. Innentől számítva kb 20 percig főzöm, a lényeg, hogy a hagyma és a paprika is szétfőjjön. Közben a tésztát sós vízben kifőzöm, és a kettőt együtt tálalom."

Zserbó reformosan


A zserbó a hagyományok szerint olyan sütemény, amit elsősorban a nagyobb ünnepek, mint Karácsony és Húsvét idején szoktak elkészíteni.
Én idén készítettem először. Annak ellenére, hogy a kedvenc süteményeim egyike, mindig nagyon bonyolultnak gondoltam, és korábban nem igazán mertem belefogni... Aztán meglepve tapasztaltam, hogy bonyolultságról túlzottan nem beszélhetünk szerencsére!:-)
Isteni finomra sikeredett, amikor a vendégeknek tálaltam, nem győztem újraszelni!:-) A tésztája meglepően puhára, omlósra sikeredett.

 Zserbó reformosan (egy kisebb, kb. 30-40 cm-es sütőtepsi mérethez)
Hozzávalók:
Tészta:
400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g bio növényi margarin
2 ek. nádcukor
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor VAGY 1 tk. szódabikarbóna
kb. 150-180 ml víz, vagy növényi tej (nálam rizstej)

Töltelék:
300 g darált dió
4-5 ek nádcukor (el is hagyható)
300 g baracklekvár (akár több is, mert a tészta eléggé magába szívta!)
1 tk. fahéj

Karobmáz:
150 g bio növényi margarin
100 g nádcukor
50 g karobpor


Összekeverjük a tészta hozzávalóit, annyi vizet, vagy növényi tejet adva hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Vegyük 3 részre, mindegyiket nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagságúra, majd az elsőt tegyük a kizsírozott (pl. pálmazsírral) sütőformába.
Kenjünk rá lekvárt, s szórjuk meg a fahéjjal és cukorral elkevert dióval (az eredeti recept cukor nélkül írta a diós tölteléket, de én tettem bele, ismerve családom ízlését, és szerintem simán elbírta, bár az én házi lekvárom nem túl édes!). Utána helyezzük rá a második lapot, azt is kenjük meg lekvárral, szórjuk meg dióval, végül a harmadik lapot is tegyük rá. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 25-30 perc alatt.

A karobmázhoz kis lábasban felolvasztjuk a margarint, beletesszük a cukrot és a karobport, majd csomómentesre főzzük. A mázat a kihűlt tészta tetejére kenjük.

Forrás: Napfényes Alapítvány: Sütemények

(Eredetileg a Vegagyerek blogon.)