2009. november 23., hétfő

Karácsonyi Mézes-Fahéjas Kuglóf

Már mondhatni, hogy csak 1 hónap van hátra karácsonyig. Hétvégén kísérleteztem kicsit egy hagyományos kuglóf receptel amit vegánosítottam:)
Jól sikerült , viszont legközelebb gazdagítom még több aszalt gyümölcssel és fűszerkeverékkel.
Fele- fele arányban készítettem barna és fehér liszttel, fontos a kellő ideig való kelesztés, mert tömött lesz a tészta máskülönben.



Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
25 dkg bio fehér liszt
3 dl növényi tej
3/4 dl olaj
15 dkg barna cukor
3 evőkanál méz
10 dkg mazsola, vagy más aszalt gyümölcs
10 dkg szeletelt mandula
1 tasak instant élesztő ( Dm.-es bio élesztő)
1 kávéskanál örőlt fahéj
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tejet, olajat, citromlevet hozzáadjuk és addig gyúrjuk a tésztát, amíg könnyedén elválik az edény falától és nem ragad. Majd letakarva , meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Kuglóf formát kiolajozzuk és a megkelt tésztát a formába eligazítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Amikor kihűlt kiborítjuk a formából és még a langyos kuglóf tetejére mézet csorgatunk.

Gazadagíthatjuk még több aszalt gyümölcssel, nekem most otthon californiai mazsola volt és mandula pehely.

Forrás: fittanyuka