2009. november 22., vasárnap

Zöldség - karácsonyfa


A Vegan Lunch Box oldalon találtam még tavaly ezt a jó kis ötletet, ami kiváló pl. karácsonyi svédasztalra, vagy előételnek.

Hozzávalók:
brokkoli
karfiol
sárga kaliforniai paprika
koktélparadicsom
tönköly ropi, vagy sárgarépa

Elkészítés: a zöldségeket (brokkolit, karfiolt) enyhén sós vízben megpároljuk, nem túl puhára, inkább roppanósra. Nyersen is tálalhatjuk a zöldségeket, ha arra fogékony társaságnak kínáljuk, úgy szebben megmarad az alakjuk.:-)
Karfiolból havat varázsolunk először a tálcára. A karácsonyfa törzsét kirakhatjuk tönkölyropiból, vagy aki idegengedik tőle, vághat kis rudacskákat sárgarépából is. A brokkoliból kirakjuk a fát, a koktélparadicsomból pedig díszfüzéreket alkotunk rá. A sárga kaliforniai paprikát egészen vékony csíkokra vágjuk és csúcsdíszként egy csillagot készítünk belőle.

TIPP: mártogatósnak kínálhatunk mellé humuszt (csicserikrémet), és avokádókrémet.

Áfonyás-narancsos püspökkenyér

Lassan hozzákezdhetek ennek az általunk igencsak kedvelt süteménynek az elkészítéséhez.
Tavaly több rúddal készült és december első felében ebből vittek a gyerekek az óvodába, iskolába és mindenféle karácsonyi készülődések alkalmával, illetve a barátok is kaptak ajándékba.
Számunkra ez a narancsos íz mindig az adventi időszakot idézi.


Hozzávalók:

320 g liszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 ek olaj
100 g barna cukor
½ tk só
1 csg sütőpor
1 evőkanál reszelt narancshéj
120 ml narancslé
180 g szárított áfonya
100 g őrölt mogyoró





Elkészítése:

A szárított áfonyát beáztatom, hogy megpuhuljon. A narancslevet és a narancshéjat (bio narancs, lassan ez is csak bátraknak) turmixba teszem és elturmixolom vele a leszűrt áfonyát.
Az olajat elkeverem a cukorral, majd hozzáadom a narancsos áfonya elegyet.
A liszthez hozzáadom a sütőport, a sót és a keményítőt. Az olajos és a lisztes masszát összeelegyítem, majd végül hozzáadom a mogyorót.
(Ha túl sűrű, akkor vízzel kicsit lazítom).

Egy püspökkenyérformát zsiradékkal (margarin, pálmazsír stb.) kikenek, majd meghintem liszttel.
Belesimítom a masszát és 180 ˚C-os sütőben tűpróbáig sütöm.

Eredetileg az oldalamon olvasható: Lét-tudatos konyha