2009. november 17., kedd

Mogyorós mézeskalács

Természetesen nincsen karácsony mézeskalács nélkül még a vegán konyhán élőknél sem.
Ez ugyan nem a hagyományos mézeskalács, de aki egyszer megkóstolja, az sosem felejti milyen finom a méz és a mogyoró találkozása ebben a puha kekszben.


Mogyorós mézeskalács
(54 db lett belőle)

25 dkg liszt (nálam 15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt és 10 dkg fehér liszt)
15 dkg méz
15 dkg darált mogyoró
0,7 dl olaj
1 tk. szódabikarbóna
fahéj és/vagy szegfűszeg vagy egyszerűen mézeskalács fűszerkeverék (de el is hagyható, én most egyiket sem tettem bele)

1, A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Először iszonyúan ragad, de ne ijedjünk meg: ha összeállítjuk egy gombóccá és valahogy megszabadulunk tőle, tegyük félre egy fél órára és utána lisztes kézzel lisztes nyújtódeszkán már szépen lehet vele dolgozni.
2, A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, de ne túl vékonyra, talán olyan fél centi vastag jó lesz.
3, Kiszaggatjuk tetszés szerinti formára, nyomunk a közepükbe egy-egy fél mogyorót és már mehet is 180 fokra előmelegített sütőbe.
4, 10-15 percig (de inkább 10) sütjük és ha nem fogyasztjuk azonnal, akkor kőkemény lesz, viszont így ellen tudunk állni a kísértésnek és nem esszük meg egyből az összeset, ugyanis másnapra légmentesen záródó dobozban megpuhul és igazából ilyenkor a legfinomabb.


Tipp:
- Karácsonykor aggathatunk belőle a fára is, ilyenkor még sütés előtt szúrjunk bele egy kis lyukat a szalagnak.
- Természetesen díszíteni nálam kreatívabban is lehet mogyoróval vagy egyéb magvakkal.
- Ha már nagyon nem bírunk magunkkal a következőképpen szoktam segíteni a sütinek puhulni: kistányérra teszem a sütiket és berakom az egészet a sütőbe a tepsire, amibe öntök egy pohár vizet, becsukom a sütőt és úgy hagyom néhány órára. Közben néha ránézek, mert van, hogy pótolni kell a vizet, de gyorsan puhul és isteni finom puha mézesek lesznek belőle.
- Nagyon kapós sütemény, úgyhogy akár kétszer ekkora adagot is készíthetünk egyszerre.

(Ez a bejegyzés korábban a Vegánságok blogon is megjelent.)

Hamis húsleves zöldséges tortellinivel



Karácsony második napján sok család ebédjében szerepel hagyománykövetésként húsleves. Vegáéknál pedig legyen akkor hamis húsleves, mondjuk egy kis zöldséges tortellinivel, hogy feldobjuk egy kicsit:-) (persze tojásmentes cérnametélt ugyanúgy mehet hozzá:-).


Vegetáriánus hamis húsleves
Hozzávalók (kb. 6 főre):
3-4 sárgarépa
3-4 fehérrépa
1 közepes zellergumó
2-3 szem krumpli
1 szelet kelkáposzta
Egyéb lehetőségek a zöldségekre:
1 kis fej karfiol
1 kis fej brokkoli
1 teáscsészényi borsó
1 teáscsészényi kukorica
1 teáscsészényi vágott zöldbab
250 g kelbimbó
1 fej vöröshagyma héjastul
3 gerezd fokhagyma
1 mk. köménymag
1/2 mk. majoranna
3 babérlevél
7-8 szem szegfűbors
1 tk. curry
3 szem szegfűszeg
csipet kurkuma a sárga színhez

3-4 ek. olívaolaj
levesbetétnek: zöldséges vegán tortellini (pl. DM-ben is kapható), vagy tojásmentes tönköly cérnametélt


A zöldségeket megtisztítjuk, feldarabolni csak a a zellert kell 2-3 darabba. Feltesszük főni az összes zöldséget hideg vízben a fűszerekkel együtt, a borsó és a kukorica kivételével. Amikor már majdnem kész, szórjuk bele a borsót és a kukoricát is. Fontos, hogy ne főzzük szét a hozzávalókat! Amikor kész, a tetejére öntjük az olajat.
(Eredetileg a Vegagyerek blogon.)