2009. november 16., hétfő

Pácolt tofu gesztenyemuffinnal és aszalt szilva szósszalEz a jó kis ünnepi főétel Vera konyhájában készült egy Karácsony alkalmával. Számomra azért különösen szimpatikus, mert egyszerre jelenik meg benne több Karácsonykor gyakori alapanyag, mint pl. a gesztenye, vagy az aszalt gyümölcs/ szilva. Arról nem is beszélve, hogy egy elég könnyen elkészíthető és nagyon finom ételkompozícióról van szó!

Pácolt tofu
Hozzávalók (kb. 3 főre):
1 cs. tofu

A páchoz
1 egységnyi szójaszósz
2 egységnyi olívaolaj
1 nagy marék aszalt szilva
fahéj
csillagánizs
só, bors

Aszalt szilva szósz
Hozzávalók:
1 nagy marék tofupácban érlelt szilva + 1 nagy marék sima aszalt szilva
1 bio zöldségleveskocka
200 ml növényi tejszín
5 ek. méz

Gesztenyemuffin
Hozzávalók:
1 cs. cukrozatlan gesztenyemassza
2 db szikkadt zsemle
1 púpos ek. étkezési keményítő
1 púpos ek. rizsliszt
200 ml szójatejszín
só, bors

A vacsora pedig így készült Vera leírásában:

"Szóval a tofutömböt 3 szeletre vágtam, és 2 napra bepácoltam egy egységnyi szójaszósz, két egységnyi olivaolaj, egy nagy maréknyi aszaltszilva, fahéj, csillagánizs és só, bors keverékében. Néhányszor a 2 nap alatt óvatosan átforgattam az egészet. Mikor eljött az este, kivettem a szeleteket, amik be is szívták a páclét, sütőpapírra fektettem őket, és grillre állítva a sütőt, kb 20 perc alatt megsütöttem őket. Közben a pácból az aszalt szilvákat egy lábasba tettem még ugyanannyi "száraz" aszalt szilva társaságában, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte őket, bedobtam melléjük egy zöldségleveskockát, és felforraltam, majd pár percig főztem. Akkor összeturmixoltam, majd hozzáöntöttem 2 dl tejszínt, és még egyszer felfőztem. A végén, mikor picit hűlt, belekevertem 5 ek. mézet, meg még sóval is igazítottam rajta, hogy harmonikus legyen.
A gesztenyemuffin, Stahl Judit után szabadon, úgy készült, hogy 1 csomag natúr (!) gesztenyemasszát, 2 darabokra vágott, szikkadt zsemlét, 1 púpos ek. keményítőt és 1 púpos ek. rizslisztet 2 dl szójatejszínnel, sóval, borssal robotgépbe összepürésítettem. Belekanalaztam őket az előkészített muffintepsibe (9 darab lett belőle), és közepes lángon megsütöttem, tűpróbáig. (Kb. 20 perc)Igazán kevés munkát igénylő, mégis ünnepi étel került az asztalunkra."

(Eredetileg a Vera Vegakonyhája blogon.)