2009. november 11., szerda

Gesztenyés keksztekercs (sütés nélkül)


A mézes krémes mellett ez a keksztekercs volt a másik abszolút favorit az elmúlt Karácsonykor. Nagyon könnyű elkészíteni, és az egész család csak úgy falta!:-) Annak ellenére faltuk, hogy a benne lévő nem kis mennyiségű margarin miatt elég tömény, és valójában egy-két szelettel bőven beérheti egyszerre az ember.
Az eredeti receptben megadott karobmázat én lecseréltem eredeti csokimázra.
FONTOS: szeletelés előtt szükséges min. 2-3 órára behűteni, mert különben eléggé töredezik!

Gesztenyés keksztekercs

Hozzávalók:
Tészta
250 g cukormentes keksz (bevallom, én sima Detki háztartási kekszet találtam csak...)
180 g bio növényi margarin
100 g nádporcukor
1 ek. kókuszreszelék
2 kk. karobpor (én kakaót használtam)

Krém
250 g bio, cukrozatlan gesztenyepüré
120 g bio növényi margarin
100 g nádporcukor
1 kk. kókuszreszelék

Tetejére
100 g karobmáz (nálam 100 g 70%-os étcsoki felolvasztva)

A kekszet ledaráljuk, majd a margarinnal, a porcukorral, a kókuszreszelékkel és a karobporral nyújtható tésztává gyúrjuk. A krémhez valókat habosra keverjük. Két fólia között kinyújtjuk a tésztát, és megkenjük a gesztenyés krémmel. Feltekerjük, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük pihenni. (Karob)csokoládét olvasztunk, és bevonjuk vele a hideg tekercs tetejét, majd ismét hűtőbe tesszük. Tálalás előtt szeleteljük


(Eredetileg a Vegagyerek blogon.)

Vegán Karácsonyi Csoki torta

Előszőr is köszönöm, hogy itt lehetek:)
Örülök, hogy egyre többen vagyunk akik vegán táplálkoznak és finomabbnál finomabb
kreálmányok születnek tisztán növényi összetevőkből!
Gondoltam a csokoládé nagyon passzol az Ünnepekhez, a Karácsonyhoz, úgy döntöttem, hogy ezzel índítanék.
Ennek a Csoki tortának annyi különlegessége van, hogy picit más, a hagyományostól eltérő csokoládéból készűlt, ami nagyon egészséges, ugyanis nyers kakaóból készítik és egy bizonyos bogyós gyümölcssel édesítik, aki többet szeretne megtudni bővebben ITT olvashat.
Természetesen hagyományos csokoládéból is kivitelezhető, akkor ajánlanám a minél magasabb kakaó tartalmú és tejmentes csokit!



Hozzávalók:


Tej és tojásmentes piskóta receptjét alkalmaztam:

250 g teljes kiörlésű búzaliszt
10 dkg barna nádcukor
1 csomag foszfát mentes sütőpor
1/2 lávéskanál szódabikarbóna
10 dkg kakaó por
6 evőkanál olaj ( sima olaj , nem olívaolaj)
1 citrom leve és reszelt héja
vanília kivonat
2 -2,5 dl rizstej


A krémhez:

1 tasak vaníliás pudingpor ( Dm-s), vagy csokis pudingpor
2-3 evőkanál barna nádcukor
3 evőkanál aktív nyers kakaópor, vagy hagyományos cukormentes!
0,5 dl rizstej
125 ml rizstejszín

Díszítés :

X-power nyers étcsoki kocka
Szója tejszínhab






A tésztánál előszőr a lisztet a kakaóval ,sütőporral, szódabikarbonával, nádcukorral összekeverjük, majd hozzá adjuk a tejet, citromlevet és citrom héjját, vanília kivonatot, az olajat és robotgép segítségével homogén masszává dolgozzuk.
Tortaformánkat kiolajozzuk és beleöntjük a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.
20 percnél végezzünk tű próbát, hogy megsült-e a közepe?!
Közben hagyományos módon megfőzzük a vaníliás pudingot és amikor kihűl, hozzákeverjük a nyers kakaóport ( fontos, hogy ne forrón, mert a magas flavonoid és vitamintartalma odavész)  rizstejszint szintén hozzákeverjük.
Ha hagyományos kakaóból készítjük akkor használhatunk DM-es csokis pudingot és még feltúrbózhatjuk 1-2 evőkanál kakaóporral.
Mikor már a torta alapunk és a pudingkrémünk is kihűlt akkor a torta tetejét megkenjük kevés nem folyékony lekvárral ( én anyukám kemény sárgabarack lekvárját használtam) és erre kenjük fel a krémet, többször hosszú késsel elsímítva!
Gyümölcstorta formát használtam aminek van kevés pereme és így nem folyik ki a krém! A krémnek nem szabad túlságosan folyékonynak lennie. Célszerű kenés előtt a hűtőben még szilárdítani.

Tortánkat 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd a díszítés következik.


Szervírozás előtt tetejét megszórtam szintén a nyers kakaóporral, szója tejszínhabból kis habcsókokat nyomtam rá és a csokival díszítettem.
Forrás a saját blogomról: fittanyuka

Vegetáriánus Wellington - sült 2.


Itt a blogon ajánlóként már megjelent korábban egy vegán Wellington-sült receptje. Ez annak egy verziója, ami nálunk volt a főétel az elmúlt Karácsony alkalmával. Nagyon finomra sikeredett, rizstejes krumplipürével, vega pecsenyelével és zöldsalátával ettük.
A külalakját is könnyen alakíthatjuk ünnepire a tésztadíszítés segítségével, úgyhogy szerintem egy valóban remek kis karácsonyi étel, amit antireformos vendégeknek is bátran kínálhatunk.:-)



Ünnepi vegetáriánus Wellington sült (2.)

Hozzávalók (4 személyre):
3 ek. olaj
4 közepes burgonya
kb. 500 g sütőtök
2 db vöröshagyma
kb. 500 g gomba (nálam most vegyesen laska és sampinyon keverve)
1 cs. (450 g-os) parajpüré
375 g teljes kiőrlésű, vegán leveles tészta  (vagy nagyon ajánlom a 'Tante Fanny' márkájú hűtött leveles tésztát, amit igaz, hogy fehér lisztes, de tej- és tojásmentes, és "csak" etilalkohol van benne tartósítóként. Azzal is készítettem már, és igazán remek! Kapható pl. Interspar, Kaisers áruházakban.)
növényi tej a tetejére
2-3 gerezd fokhagyma + olaj a parajpüréhez
fűszerek a zöldségek sütéséhez: só, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, tárkony (esetleg fokhagyma)

A vega pecsenyeléhez:
1 v.hagyma, felaprítva
2 ek. olaj
2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
1 gerezd fokhagyma, összepréselve
450 ml zöldségleves
1 tk. élesztőpehely ('Solstar' az egyik legjobb)
1 v. 2 ek. szójaszósz (vagy helyette só ízlés szerint, ha szóját nem használ vki)
őrölt fekete bors, frissen őrölve

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A spenót kivételével helyezzük a zöldségeket egy tepsire, spricceljük be a tetejét olajjal, fűszerezzük be alaposan, majd toljuk be az előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg a zöldségek kellően megpuhulnak és aranybarna színűek lesznek. Közben a spenótot futtassuk meg kevés felhevített olívaolajon, melybe tettünk kb. 2-3 gerezd összepréselt fokhagymát. Kenjünk ki olajjal egy kb. 15 x 10 x 7 cm méretű sütőformát. Rétegezzünk bele egy adag vegyes sült zöldséget, erre a spenótot, majd megint a sült zöldség másik felével betakarjuk.

A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd vágjuk akkora téglalapra, melynek közepére ráfér a sütőforma mérete, azt be is tudjuk majd takarni ráhajtva a tészta másik felét, plusz 1 cm-es szegélyekkel. Borítsuk óvatosan a sütőforma tartalmát a tészta egyik felére úgy, hogy 1 cm-es szegélyt üresen hagyunk körbe a külső széleken.
Miután levettük a sütőformát, hajtsuk rá a tésztára a másik felét, és zárjuk le a széleket körbe-körbe.


Az esetlegesen leeső tésztadarabokkal fel is díszíthetjük a tetejét. A maradék széleket azonban sohase gyúrjuk össze, hanem egymásra rakva, nyújtófával nyújtsuk és hajtogassuk, amíg egy darabbá állnak. Én nyújtás után karácsonyi sütőformával szaggattam belőle formákat, és azokkal díszítettem a sült tetejét.



A tészta tetejét kenjük be növényi tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 45-55 percig, vagy amíg a tészta megsül.

Vega pecsenyelé
Felhevített olajon süssük a hagymát kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a lisztet és pirítsük további kb. 5 percig, amíg a hagyma is dióbarna és puha lesz. Beletesszük a fokhagymát, majd fokozatosan hozzákeverjük a zöldséglevest. Felforraljuk és gyöngyözve főzzük kb. 10 percig. Belekerül az élesztőpehely, a szójaszósz és a bors, amit jól elkeverünk, és kész is!


                          
 
(Eredetileg a Vegagyerek blogon.)