2009. november 10., kedd

Mézes krémes (tej- és tojásmentesen!)


Íme egy igazán hagyományos süti reformos verzióban. Az elmúlt Karácsony alkalmával nálunk ez vitte a pálmát az összes süti közül!:-) Annak ellenére, hogy 100%-ban teljes kiőrlésű liszttel, tej- és tojásmentesen, ráadásul karobmázzal a tetején készült, az összes vendég rendkívül lelkesen fogyasztotta! Sőt, még az antireformista családtagok sem vették nagyon észre, hogy nem egy hagyományos receptről van szó!:-)

FONTOS: a süteményt tálalás előtt kb. fél napig hűvös helyen állni hagyjuk, mert a mézes tésztának idő kell, míg megpuhul! Frissen szinte kőkemény és töredezik. Nekem kb. 2 nap múlva lett a tészta puha és a karobmáz kellően kemény. Amúgy napról-napra finomabb, a legjobb a 3. napon volt!:-) Előnye viszont így, hogy kiválóan elkészíthető már jó előre az időspórolás jegyében.

A recept nyomtatható változata

Mézes krémes tej- és tojásmentesen
Hozzávalók:
A tésztához
400 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
4 ek. méz (a teljesen vegán verzióhoz agave szirup a méz helyett)
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. foszfátmentes borkő sütőpor
0,5 biocitrom leve
100 ml finomított olaj

Krém
500 ml rizstej
6 ek. fehér tönkölyliszt
250 g bio növényi margarin
200 g nádporcukor (ez rengeteg! Javaslom fokozatosan adagolni a cukrot a krémhez, és ízlelgetni, hogy saját ízlésünk szerint legyen édes!)
1 biocitrom reszelt héja
+ 1 csipet kurkumát is tettem bele, hogy szép sárga legyen a krém színe!

Karobmáz (1 csésze = 250 ml)
1 evőkanál tk. tönköly liszt
1/3 csésze víz
1/3 csésze bio növényi margarin
1/3 csésze barna cukor
2/3 csésze karobpor

Előbb a krémet készítjük el: a növényi tejben felfőzzük a lisztet. A margarint a cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük, majd összekeverjük a felfőzött liszttel.
A tésztához kevés vízben feloldjuk a szódabikarbónát és a borkőport, hozzáadjuk a tészta alapanyagaihoz, és lágy tésztát gyúrunk. Ha szükséges, adjunk még vizet a tésztához. Egy órán át pihentetjük, majd három részre osztjuk, szinte papír vékonyságúra nyújtjuk. Egy sütőtepsi hátuljára!!! sütőpapírt teszünk, arra rakjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük egyenként a lapokat. Amikor a lap még langyos, mindig levesszük a papírról, mert különben kihűlve már töredezni fog!
Amikor kihűlt a tészta, megtöltjük a már előre elkészített hideg krémmel.
A karobmázhoz összekeverjük a vizet és a lisztet, majd közepes tűzön főzzük, míg besűrűsödik. Ha kicsit kihűlt, hozzákeverjük a margarint, a cukrot és a karobport. Még langyosan a kész süteményre kenjük.

(Eredetileg megjelent a Vegagyerek blogon.)

Répás céklával töltött palacsinta


Íme egy nagyon jól sikerült, vitamindús étel, ami Karácsonykor fogyasztható főételként egy salátával, majd aztán desszerttel zárva. A képen vega egybensült fasírttal látható.
Ez alkalommal a palacsinta az antireformista vendégek kedvéért fele bio fehér liszt és fele graham liszt felhasználásával készült, így puhább és kevésbé száraz lett, mint a csak teljes kiőrlésű testvérkéi.
Aki viszont ragaszkodik a 100% teljes kiőrlésű palacsintához, azok számára ITT található hozzá recept.



Répás céklával töltött palacsinta
Hozzávalók (8 db palacsintához):
A palacsintatésztához
150 g graham liszt
150 g fehér bio liszt
50 ml olaj
csipet só
kb. 500 ml növényi tej + víz felesben

A töltelékhez
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
2 ek. repceolaj (vagy olíva)
kb. 700 g cékla reszelve
2 sárgarépa reszelve
4 ek. növényi tejszín
4 ek. durvára vágott dió (én ezt a gyerekek miatt kihagytam)
2 ek. vörösborecet (nálunk most rizsecet, de jó a citromlé is)
3 ek. finomra vágott petrezselyemzöldje
1 ek. finomra vágott kapor

frissen őrölt bors


A palacsintákhoz összekeverjük a lisztet a sóval, és a folyadékokkal míg sűrű palcsintatésztát nem kapunk. Sütésnél egy beolajozott ecsettel megkenjük a serpenyőt, bele a tészta, és kisütjük a palacsintákat, amiket utána 60 fokra bemelegített sütőben tarthatunk esetleg tálalásig.
A töltelékhez a hagymát megpirítjuk az olajon, beledobjuk a reszelt zöldségeket és roppanósra pároljuk. Hozzátesszük a tejszínt, a diót, az ecetet és a zöldfűszereket, majd ismét 2-3 percig pároljuk. Sóval-borssal ízesítjük.
A töltelékkel megkenjük a palacsintákat és összehajtogatjuk. Esetleg serpenyőben kicsit felolvasztott növényi margarinnal meglocsolhatjuk.

Istenííííí!:-)

(Eredetileg megjelent a Vegagyerek blogon.)