2009. december 23., szerda

Indiai lencseleves

Karácsonyra vagy Újév napjára egy, a hagyományostól eltérő ízvilágú leves:


Hozzávalók:

250 g lencse
1 nagyobb sárgarépa, apróra vágva
1 marék zöldbab
1 csokor petrezselyem
3 közepes méretű paradicsom
1 mk gyömbér
½ tk só
½ tk kurkuma
½ tk feketebors


Csonsz (fűszerezés):

2 ek ghí (tisztított vaj) vagy olaj
1/2 tk tómai kömény
½ tk garam masala
fél db citrom





Elkészítése:

A lencsét átválogatjuk és eltávolítjuk belőle az oda nem illő dolgokat (kavics, homokdarabkák)
Alaposan átmossuk és friss vízben feltesszük főni a megtisztított és felszelt sárgarépával, a zöldbabbal és a paradicsomokkal együtt.

Beleszórjuk a kurkumát, a feketeborsot és a gyömbért.
Az elején a víz jócskán haladja meg a fazékban lévő hozzávalók szintjét, majd amint a lencse duzzadni kezd, a víz mennyisége elég, ha éppen csak ellepi, különben nagyon híg lesz a végeredmény.

Fedő alatt főzzük puhára.

Eközben elkészítjük a csonszot, mely egy ghí-s (vagy olajos) pirított fűszerkeverék, amit a már majdnem kész ételhez adunk.

Csonsz készítése:

Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben vagy lábasban, adjuk hozzá a római köményt és várjuk meg, míg kipattog. Tegyük bele a garam masalát.
Óvatosan adjuk hozzá a megfőtt leveshez.

Ha egyenletesebb és krémesebb változatra vágyunk, akkor botmixer segítségével pürésítsük vagy turmixoljuk össze a levest.
Tálaláskor ízesítsük frissen facsart citromlével.


A recept eredetileg: Lét-tudatos konyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése