2009. december 21., hétfő

Diós gombasült citromborsos burgonyával és kukoricás quinoaval


A vega/ vegán ünnepi ételek közé mindenképpen besorolhatóak az egybesült vega fasírtok, sültek, esetleg egy különlegesebb körettel.
Ez a kompozíció minden követelménynek megfelhet, és az elkészítése sem túl bonyolult.:-)

További vega sültek itt a blogon:
- Kesudiósült

Diós gombasült
Hozzávalók (10-12 szelethez, ami igen tetemes mennyiség, tekintve, hogy erősen laktató!):
700 g barna champignon gomba
30 g petrezselyemzöld
2 ek. olívaolaj
2 nagy vöröshagyma, felaprítva
3 nagyobb gerezd fokhagyma, összepréselve
170-220 g kenyérmorzsa
45 g tahin (azaz szezámkrém, amiből én a világosat jobban szeretem, mert kevésbé keserű)
2 ek. hoisin szósz (én ezt kihagytam)
85 g pirított, felaprított dió
3 ek. tamari szójaszósz (én sima világos szójaszószt használtam, az kevésbé sós ízű, mint a sötét)
1 tk. szárított oregánó
1/2 tk. szárított zsálya
só, bors ízlés szerint

A gombát megtisztítjuk, majd konyhai aprítógépben felaprítjuk a petrezselyemzölddel együtt.

Egy serpenyőben közepes tűzön felmelegítünk egy evőkanál olajat, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, majd 5-6 percig együtt pároljuk. A hagymás keveréket egy nagy tálba tesszük és hozzáadjuk a felaprított petrezselymes gombát, a kenyérmorzsát, a szószokat, fűszereket, a diót, sózzuk-borsozzuk.
A kész masszát beletesszük egy kisebb őzgerincformába (13 x 23 x 5 cm-es) és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Citromborsos - sokfűszeres tepsis burgonya

Hozzávalók (4-6 főre - én dupla adagban készítettem 6 főre és elfogyott:-):
1 kg burgonya
2 ek. olívaolaj
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. szárított petrezselyemzöld (nálam friss)
1/2 tk. fokhagymapor
1/2 tk. citrombors (ez citromhéjjal kevert őrölt bors, nagyon finom illata van, én Horváth Rozi félét vettem CBA-ban)
1/4 tk. csilipor (elhagyható)
1/4 tk. só

A krumplit meghámozzuk és hasábokra vágjuk. A fűszereket az olajjal elkeverjük, majd a kurmplit pl. egy nagyobb méretű fagyasztó zacskóba tesszük, ráöntjük a fűszeres olajat és jól összerázzuk. Kiborítjuk egy tepsire és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, közben kétszer megforgatva a hasábokat a tepsiben.


Kukoricás quinoa

Hozzávalók (6-8 főre köretként):
950 ml zöldségleves alaplé
350 g quinoa, alaposan megmosva finom lyukú szűrőn át
150 g felaprított paprika
250 g kukorica (fagyasztott, vagy friss)
2-3 gerezd fokhagyma, összepréselve
100 g vöröshagyma, finomra aprítva
15 g petrezselyemzöld, frissen aprítva
60 ml citromlé
só, bors ízlés szerint
olívaolaj (elhagyható)

Öntsük a zöldség alaplevet egy lábasba, tegyük bele a quinoat és forraljuk fel. Alacsony tűzön főzzük 10-12 percig, vagy amíg kellően megpuhul. Öntsük le róla a felesleges vizet, tegyük át egy tálba, és keverjük át egy villával.
Közben egy serpenyőben két evőkanál vízben pirítsuk a paprikát 2-3 percig, vagy amíg elkezd megpuhulni. Adjuk hozzá a kukoricát és a fokhagymát, majd újabb 3 percig pároljuk. Tegyük bele a hagymát is még két percre.
A főtt quinoat keverjük össze az összes hozzávalóval. Ízesítsük sóval-borssal, és meglocsolhatjuk egy leheletnyi olívaolajjal. Tálaljuk melegen, vagy szobahőmérsékleten.

Forrás: The vegan table
(Eredetileg a Vegagyerek blogon.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése