2009. december 3., csütörtök

Adventi aprósüti

Íme a tegnapi kreálmányom:) Az utóbbi időben,  karácsonykor mindig megsütöttem, mert kis guszta sütik és selyem papírba csomagolva, egy szép szalaggal, nagyszerű ajándék . Most például a Mikulás csomagba is bekerülnek:)



Hozzávalók:

250 g teljes kiörlésű tönköly liszt
250 g bio fehér búza liszt

100 g bio margarin

100 g barna nádcukor

1 tasak foszfát mentes sütőpor

2 dl növényi tej

3-4 evőkanál karobpor vagy cukrozatlan kakaó por

Cukormentes baracklekvár

1/2 citrom leve és reszelt héja

/2 kávéskanálnyi vanília kivonat




Máz:

50 g bio margarin
3 evőkanál kakaó vagy karobpor

1 evőkanál barna nádcukor

2 evőkanál rizstejszín

kevés víz ( kb. 1 dl)



Díszítés:

Patogatott amarant mag



A lisztet, cukrot, sütőport összekavarjuk és ketté osztjuk, az egyikbe hozzá keverjük a kakaó vagy karobport , utánna a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Tehát lesz egy kakaós és egy sima tésztánk.



Kb. 10 percre a hűtőben pihentetjük.



Majd egyenként kinyújtjuk kb 0.3 mm vastagságúra és kivágjuk a kis karácsonyi figurákat, előmelegített sűtőben kb. 180 fokon 20 perc alatt kisütjük.

Amikor kihűltek a figuráink , barack lekvárral egyenként összeragasztjuk a kakaós és sima sütiket.

Máz:

A margarint megolvasztjuk, állandó keverés mellett hozzáadjuk a cukrot, karob, vagy kakaó port és csomómentesre kavarjuk, hozzáöntünk kevés vizet. Amikor picit besűrűsödik, akkor egyenként bele mártogatjuk a figurák egyik oldalát, majd utánna pattogatott amarant magba mártjuk. ( hópehely hatása van) Alufóliára vagy rácsra sorakoztatjuk amíg megszárad a máz. Majd sütis dobozban tároljuk , akár karácsonyig is eláll, feltéve, ha marad addig:)

Tipp: Ne süssük sokáig , egyrészt mert könnyen megéghet, vagy kiszárad!


Forrás: Fittanyuka

1 megjegyzés: