2009. november 11., szerda

Vegetáriánus Wellington - sült 2.


Itt a blogon ajánlóként már megjelent korábban egy vegán Wellington-sült receptje. Ez annak egy verziója, ami nálunk volt a főétel az elmúlt Karácsony alkalmával. Nagyon finomra sikeredett, rizstejes krumplipürével, vega pecsenyelével és zöldsalátával ettük.
A külalakját is könnyen alakíthatjuk ünnepire a tésztadíszítés segítségével, úgyhogy szerintem egy valóban remek kis karácsonyi étel, amit antireformos vendégeknek is bátran kínálhatunk.:-)



Ünnepi vegetáriánus Wellington sült (2.)

Hozzávalók (4 személyre):
3 ek. olaj
4 közepes burgonya
kb. 500 g sütőtök
2 db vöröshagyma
kb. 500 g gomba (nálam most vegyesen laska és sampinyon keverve)
1 cs. (450 g-os) parajpüré
375 g teljes kiőrlésű, vegán leveles tészta  (vagy nagyon ajánlom a 'Tante Fanny' márkájú hűtött leveles tésztát, amit igaz, hogy fehér lisztes, de tej- és tojásmentes, és "csak" etilalkohol van benne tartósítóként. Azzal is készítettem már, és igazán remek! Kapható pl. Interspar, Kaisers áruházakban.)
növényi tej a tetejére
2-3 gerezd fokhagyma + olaj a parajpüréhez
fűszerek a zöldségek sütéséhez: só, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, tárkony (esetleg fokhagyma)

A vega pecsenyeléhez:
1 v.hagyma, felaprítva
2 ek. olaj
2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
1 gerezd fokhagyma, összepréselve
450 ml zöldségleves
1 tk. élesztőpehely ('Solstar' az egyik legjobb)
1 v. 2 ek. szójaszósz (vagy helyette só ízlés szerint, ha szóját nem használ vki)
őrölt fekete bors, frissen őrölve

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A spenót kivételével helyezzük a zöldségeket egy tepsire, spricceljük be a tetejét olajjal, fűszerezzük be alaposan, majd toljuk be az előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg a zöldségek kellően megpuhulnak és aranybarna színűek lesznek. Közben a spenótot futtassuk meg kevés felhevített olívaolajon, melybe tettünk kb. 2-3 gerezd összepréselt fokhagymát. Kenjünk ki olajjal egy kb. 15 x 10 x 7 cm méretű sütőformát. Rétegezzünk bele egy adag vegyes sült zöldséget, erre a spenótot, majd megint a sült zöldség másik felével betakarjuk.

A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd vágjuk akkora téglalapra, melynek közepére ráfér a sütőforma mérete, azt be is tudjuk majd takarni ráhajtva a tészta másik felét, plusz 1 cm-es szegélyekkel. Borítsuk óvatosan a sütőforma tartalmát a tészta egyik felére úgy, hogy 1 cm-es szegélyt üresen hagyunk körbe a külső széleken.
Miután levettük a sütőformát, hajtsuk rá a tésztára a másik felét, és zárjuk le a széleket körbe-körbe.


Az esetlegesen leeső tésztadarabokkal fel is díszíthetjük a tetejét. A maradék széleket azonban sohase gyúrjuk össze, hanem egymásra rakva, nyújtófával nyújtsuk és hajtogassuk, amíg egy darabbá állnak. Én nyújtás után karácsonyi sütőformával szaggattam belőle formákat, és azokkal díszítettem a sült tetejét.



A tészta tetejét kenjük be növényi tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 45-55 percig, vagy amíg a tészta megsül.

Vega pecsenyelé
Felhevített olajon süssük a hagymát kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a lisztet és pirítsük további kb. 5 percig, amíg a hagyma is dióbarna és puha lesz. Beletesszük a fokhagymát, majd fokozatosan hozzákeverjük a zöldséglevest. Felforraljuk és gyöngyözve főzzük kb. 10 percig. Belekerül az élesztőpehely, a szójaszósz és a bors, amit jól elkeverünk, és kész is!


                          
 
(Eredetileg a Vegagyerek blogon.)

1 megjegyzés: