2009. november 11., szerda

Vegán Karácsonyi Csoki torta

Előszőr is köszönöm, hogy itt lehetek:)
Örülök, hogy egyre többen vagyunk akik vegán táplálkoznak és finomabbnál finomabb
kreálmányok születnek tisztán növényi összetevőkből!
Gondoltam a csokoládé nagyon passzol az Ünnepekhez, a Karácsonyhoz, úgy döntöttem, hogy ezzel índítanék.
Ennek a Csoki tortának annyi különlegessége van, hogy picit más, a hagyományostól eltérő csokoládéból készűlt, ami nagyon egészséges, ugyanis nyers kakaóból készítik és egy bizonyos bogyós gyümölcssel édesítik, aki többet szeretne megtudni bővebben ITT olvashat.
Természetesen hagyományos csokoládéból is kivitelezhető, akkor ajánlanám a minél magasabb kakaó tartalmú és tejmentes csokit!



Hozzávalók:


Tej és tojásmentes piskóta receptjét alkalmaztam:

250 g teljes kiörlésű búzaliszt
10 dkg barna nádcukor
1 csomag foszfát mentes sütőpor
1/2 lávéskanál szódabikarbóna
10 dkg kakaó por
6 evőkanál olaj ( sima olaj , nem olívaolaj)
1 citrom leve és reszelt héja
vanília kivonat
2 -2,5 dl rizstej


A krémhez:

1 tasak vaníliás pudingpor ( Dm-s), vagy csokis pudingpor
2-3 evőkanál barna nádcukor
3 evőkanál aktív nyers kakaópor, vagy hagyományos cukormentes!
0,5 dl rizstej
125 ml rizstejszín

Díszítés :

X-power nyers étcsoki kocka
Szója tejszínhab






A tésztánál előszőr a lisztet a kakaóval ,sütőporral, szódabikarbonával, nádcukorral összekeverjük, majd hozzá adjuk a tejet, citromlevet és citrom héjját, vanília kivonatot, az olajat és robotgép segítségével homogén masszává dolgozzuk.
Tortaformánkat kiolajozzuk és beleöntjük a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.
20 percnél végezzünk tű próbát, hogy megsült-e a közepe?!
Közben hagyományos módon megfőzzük a vaníliás pudingot és amikor kihűl, hozzákeverjük a nyers kakaóport ( fontos, hogy ne forrón, mert a magas flavonoid és vitamintartalma odavész)  rizstejszint szintén hozzákeverjük.
Ha hagyományos kakaóból készítjük akkor használhatunk DM-es csokis pudingot és még feltúrbózhatjuk 1-2 evőkanál kakaóporral.
Mikor már a torta alapunk és a pudingkrémünk is kihűlt akkor a torta tetejét megkenjük kevés nem folyékony lekvárral ( én anyukám kemény sárgabarack lekvárját használtam) és erre kenjük fel a krémet, többször hosszú késsel elsímítva!
Gyümölcstorta formát használtam aminek van kevés pereme és így nem folyik ki a krém! A krémnek nem szabad túlságosan folyékonynak lennie. Célszerű kenés előtt a hűtőben még szilárdítani.

Tortánkat 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd a díszítés következik.


Szervírozás előtt tetejét megszórtam szintén a nyers kakaóporral, szója tejszínhabból kis habcsókokat nyomtam rá és a csokival díszítettem.
Forrás a saját blogomról: fittanyuka

1 megjegyzés: