2009. november 20., péntek

Rántott tofu "hal" veganézes krumplival

Ebben az évben az a fő célkitűzésem a dec. 24-i vacsora kapcsán, hogy minél egyszerűbb legyen lehetőség szerint. Nem csak az elkészítésében, hanem összetételében is. Az elmúlt években uyganis többnyire mindig valami különlegességet kreáltam, ami vagy a férjemnek, vagy a Gyereknek nem jött be... Most pedig szeretnék már egy általános elégedettségi szintet elérni a családban a karácsonyi ételek terén! Idén ők egyszerűen rántott pulykát kértek (ja-ja, merthogy az nálunk tényleg nem készül sose...:-))), én pedig próbálkozom addig is... Pl. egyik gondolatom ez a rántott tofu "hal". Merthogy nagyon sok családnál készül a hagyomány szerint Szenteste rántott hal hagymás krumplisalátával, vagy majonézes krumplival (a mi családunkban, rokonságunkban pl. mindig ez volt vacsorára gyerekkoromban...:-). A rendkívül egyszerű, faksznimentes karácsonyi vacsora kategóriája!:-))
A fentiekből adódóan jött az ötlet, hogy a tofu pl. jól formálható, könnyen rántható.

Az elkészült étel végül aztán túlzottan nem nyerte el a gyerekek tetszését, mert a Nagy közölte, nem szereti a majonézt, a Kicsi pedig most nem volt igazán fogékony a panírozott ételre, sztem túl kemény volt neki...
A következő ötletem Szentestére a rántott zöldséges palacsinta.

Tapasztalataim:
- én füstölt tofut használtam épp azért, hogy legyen valami alapíze a szeleteknek, de azt hiszem éppen ez a füstös íz is volt többek közt, ami zavarta a gyerekeket... Nekünk ízlett!
- sótlanra sikeredett, mert nem kalkuláltam bele a tofu sótlanságát... Legközelebb valószínűleg besóznám enyhén a panírozás előtt. Pácolni is lehetne a szeleteket, de az sztem túl karakteres ízt adna neki, ami nem biztos, hogy cél egy ilyen jellegű ételnél.
- a veganéz bár kész bolti anyagokból készült, mégis nagyon finomra sikeredett, sőt a férjem közölte, ez után ő nem is akar nagyon igazi majonézt enni, mert azt sose szerette, ez viszont nem annyira tömény, olajos...:-)
- a gyerekeknek vághatunk egészen kis halacskákat a tofuból, úgy akár kézbe is könnybeben veszik, és a veganézbe mártogathatják.

Ezen a lenti fotón látszik, hogy süteményszúró formával próbáltam pulykaformát is kivágni a tofuból.:-)

"Tofulyka" recept olvasható pl. ITT.


Rántott tofu "hal" veganézes krumplival
Hozzávalók:
1-2 cs. tofu (natúr, vagy füstölt)

A panírhoz:
teljes kiőrlésű liszt
étkezési keményítő
élesztő nélküli kenyérmorzsa

A veganézes krumplihoz:
1-2 kg krumpli
tojásmentes rizs-majonéz (mi ezt jobban szeretjük, mint az Unileveres veganézt, mert "könnyebb")
natúr szójajoghurt

Először feltesszük főni a krumplit, majd mikor megpuhult meghámozzuk és felszeletelés előtt hagyjuk kihűlni.
A tofutömböt kb. 4 lapra vágjuk (egyenként úgy 0,5 cm vastagságúak). Süteménykiszúró formával, vagy sima éles késsel hal, vagy pulyka, vagy tetszés szerint bármilyen formájú darabokat vágunk.
Bepanírozzuk:
1. teljes kiőrlésű liszt
2. keményítő vízzel csomómentesre keverve (úgy 1 púpozott ek. keményítő annyi vízzel, hogy jól bele tudjuk mártogatni a szeleteket, de ne legyen túl híg)
3. élesztőmentes kenyérmorzsa
Forró olajban kisütjük és paparszalvétára szedjük.

1-2 ek. veganézt elkeverünk szójajoghurttal, ízlés szerint sózzuk, és a karikákra vágott krumplira öntjük.

3 megjegyzés:

  1. Szia Siccike,
    Jó ötlet ez a rántott tofu-hal.
    A tofunak jót tesz, ha befűszerezve- besózva áll pár órát. Újabban mindig rakok egy kis barnacukrot a tofura (egy csomag tofuhoz kb egy teáskanálnyit)- harmonikusabb lesz az íze.A halhoz adnék még egy csepp citromlevet is.
    Aki szereti a hal ill. az alga ízét: Nori lapból (amit a szusihoz használnak) ki lehet vágni egy hal alakú darabot, és ráhelyezni a tofu szeletet. A tofu nedvességétől szépen rá fog ragadni. Ezt közvetlenül a sütés előtt kell csinálni, mert hosszabb idő alatt az algalap mállani kezd.
    Nagyon jó ez a karácsonyi ötlet -gyűjtés. Köszönet érte!
    Edit

    VálaszTörlés
  2. Edit!
    Nahát, ezek is nagyon jók, amiket írtál! A befűszerezéshez milyen fűszereket használsz?

    VálaszTörlés
  3. Tofu fűszerezésére gyakran használom a sárga Alatura levesport. Egy kis fehérborsot is.
    Panírozni meg csicseriborsó lisztet keverek ki vízzel v. vmilyen tejjel- szintén a levesporral, kurkumával borssal ízesítve - olykor keverek bele szezámpelyhet is.

    VálaszTörlés