Mogyorós mézeskalács
(54 db lett belőle)
25 dkg liszt (nálam 15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt és 10 dkg fehér liszt)
15 dkg méz
15 dkg darált mogyoró
0,7 dl olaj
1 tk. szódabikarbóna
fahéj és/vagy szegfűszeg vagy egyszerűen mézeskalács fűszerkeverék (de el is hagyható, én most egyiket sem tettem bele)
1, A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Először iszonyúan ragad, de ne ijedjünk meg: ha összeállítjuk egy gombóccá és valahogy megszabadulunk tőle, tegyük félre egy fél órára és utána lisztes kézzel lisztes nyújtódeszkán már szépen lehet vele dolgozni.
2, A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, de ne túl vékonyra, talán olyan fél centi vastag jó lesz.
3, Kiszaggatjuk tetszés szerinti formára, nyomunk a közepükbe egy-egy fél mogyorót és már mehet is 180 fokra előmelegített sütőbe.
4, 10-15 percig (de inkább 10) sütjük és ha nem fogyasztjuk azonnal, akkor kőkemény lesz, viszont így ellen tudunk állni a kísértésnek és nem esszük meg egyből az összeset, ugyanis másnapra légmentesen záródó dobozban megpuhul és igazából ilyenkor a legfinomabb.
Tipp:
- Karácsonykor aggathatunk belőle a fára is, ilyenkor még sütés előtt szúrjunk bele egy kis lyukat a szalagnak.
- Természetesen díszíteni nálam kreatívabban is lehet mogyoróval vagy egyéb magvakkal.
- Ha már nagyon nem bírunk magunkkal a következőképpen szoktam segíteni a sütinek puhulni: kistányérra teszem a sütiket és berakom az egészet a sütőbe a tepsire, amibe öntök egy pohár vizet, becsukom a sütőt és úgy hagyom néhány órára. Közben néha ránézek, mert van, hogy pótolni kell a vizet, de gyorsan puhul és isteni finom puha mézesek lesznek belőle.
- Nagyon kapós sütemény, úgyhogy akár kétszer ekkora adagot is készíthetünk egyszerre.
(Ez a bejegyzés korábban a Vegánságok blogon is megjelent.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése