2008. december 27., szombat

Vegán sajtos karfiolleves - Menü á la Kata



Végre, végre!! Kitaláltam a karácsonyi menüt, sőt meg is főztem, sőt meg is ettük és most örömmel osztom meg Veletek a recepteket. Mivel nekem tavaly ilyenkor még nem volt blogom, eddig nem tudtam a többiekhez csatlakozva "komoly" ételek leírásával segíteni az olvasónikat, de most nincs akadálya, hogy elmeséljem, milyen finom levest szürcsölgetett az én kis családom 24. - én este.

-->
Az ember hajlamos azt hinni, hogy egy egyszerű karfiollevesnek semmi keresnivalója nincs az ünnepi asztalon. Hááát, meg kell mondjam, az ember gyakran téved! Ez a leves annyira mégsem volt snassz, ha a fűszerezését tekintjük, legalábbis én magamtól biztosan nem „vetemedtem” volna arra, hogy ugyanabba az ételbe mustármagot, curry – t és kaprot tegyek. Leginkább azért, mert vadul hangzik a trió, meg persze azért, mert nem nagyon szeretjük a curry – s beütésű ételeket. Másrészt a karfiol – krumpli – zöldborsó kombó meglehetősen gyerekbarátnak tűnt, így nem sokat hezitáltam, ezt tálaltam fel szenteste és nagyon – nagyon jól tettem, mindünknek nagyon ízlett!

-->
Vegán sajtos karfiolleves

Hozzávalók:

2 evőkanál biomargarin / olaj / pálmazsír
2 közepes fej vöröshagyma
2 szál angol ( vagy másnéven szár ) - zeller
4 közepes krumpli
1 szintén közepes fej karfiol
1 teáskanál curry por
1 teáskanál őrölt mustármag
1 csésze ( avagy ízlés szerint ) növényitej
egy kevés reszelt növényi sajt ( nem házi, azzal szerintem nem működne úgy! )
1,5 csésze fagyasztott zöldborsó ( én egy kis üveges bio konzervet használtam az utolsó pillanatban, mert elfelejtettem beletenni a fagyasztottat :S )
2 teáskanál kapor
só, bors és rozmaring ( ez utóbbit én elhagytam )


Az olajon pirítsd egy kicsit az apróra vágott hagymát és zellert, add hozzá a felkockázott krumplit, az apró rózsákra szedett karfiolt és önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Keverd hozzá a curry – t és a mustármagot, fedd le és főzd puhára a zöldségeket.
Zárd el a gázt ( vagy villanyt ), nagyjából a felét merd ki a zöldségeknek, a maradékot pedig botmixerrel dolgozd el. Tedd vissza a karfiol és krumplit, meg a borsót is, forrald fel újra a levest ( közben szabályozhatod a sűrűségét növényi tej hozzáadásával ), reszelj bele ízlés szerint a sajtból ( én Edam – Sheese – t használtam ), de az sem tragédia, ha ezt a lépést kihagyod!!! Ha azonban beleteszed, számíts rá, hogy nem fog „rendesen” elolvadni, mint egy tejes sajt tenné, ezért nem árt még egy picit bevetni a botmixert! Fűszerezd még a kaporral, sóval, borssal és kész is vagy.

Nem hátrány, ha hagyod állni és érni az ízeket, én délelőtt főztem meg a levest és csak 6 körül ettünk este, s nagyon finom volt!

kb. 8 személy részére

Ez a cikk korábban már megjelent az Édes kötelesség c. blogon is.