2008. december 22., hétfő

Panettone teljes őrlésű lisztből, tojásmentesen


Ehhez a panettone recepthez nincs is sok hozzáfűznivalóm, csak annyi, hogy nagyon finom, nincs benne tojás és fehér liszt sem! Érdemes kipróbálni!


Panettone

Hozzávalók:

½ csésze víz
2 teáskanál szárított élesztő
½ csésze növényi tej ( nálam rizs )
¼ csésze lágy barnacukor
3 evőkanál bio margarin / pálmazsír
2 evőkanál kandírozott narancshéj
2 evőkanál kandírozott citromhéj
2 teáskanál vanília őrlemény
¾ teáskanál tengeri só
2 + ¾ csésze teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
1 evőkanál burgonyapehely
¼ csésze búzacsíra
½ csésze arany mazsola
½ csésze aszalt sárgabarack

Ami kimaradt: ¼ teáskanál sáfrány, ½ evőkanál ánizsmag, 1 teáskanál mandulakivonat, 1/3 csésze szárazon megpirított mandula vagy fenyőmag ( na, ezt mondjuk beletettem volna, ha éppen van itthon ;o), de a többinek nem éreztem hiányát!


Az élesztőt oldd fel a langyos vízben és tedd félre. Egy kis lábasban melegítsd meg a tejet, majd keverd bele a cukrot és a zsiradékot. Ha kissé lehűlt mehet az élesztős vízhez.

Egy tálban keverd össze a sót, a vaníliát, a burgonyapelyhet, a búzacsírát és egy csésze lisztet, na meg persze az élesztős egyveleget. Ha van dagasztókaros robotgéped / kenyérsütőd, akkor feltétlen azzal végezd a dagasztást, mert ennél a tésztánál nagyon fontos, hogy csak annyi lisztet tégy bele / hozzá, amennyit a recept ír, de mivel az egész egy nagy rakás ragacs, nehéz megállni a folyamatos lisztezést :o). Apránként add a masszához a maradék lisztet ( 1 + ¾ csésze ) is és kb. 10 percig dagaszd. Ha nincs géped sem kell kétségbeesni, akkor olajozd be alaposan a kezed és úgy dolgozz!

Olajozott tálban, meleg helyen keleszd a tésztát kb. 1 – 1,5 óráig.

Gyúrd át, ha letelt a megadott idő, majd az apróra vágott gyümölcsöt ( mazsola, barack + citrushéjak ) is dolgozd bele a tésztába. Formázz belőle egy nagy labdát, helyezd a kiválasztott sütőformába ( szilikon tortaformát használtam – 20 centiset – és sütőpapírból készítettem karimát köré ) és ismét küldd pihenni egy órára.

Időközben melegítsd elő a sütőt ( 175 fokra ) és süsd benne 30 – 40 percig. Én persze elfelejtettem bevágni a tetejét, de Te megteheted – sütés előtt ;o)

Forrás: B.C.Grogan: Nonna's Italian Kitchen

Ez a cikk korábban már megjelent az Édes kötelesség c. blogon.


Karácsonyi vegetáriánus kocsonya zöldségekből


Szilda kért tőlünk zöldségaszpik receptet, így megosztanám Veletek ezt a zöldségkocsonya receptet, mely a Napfényes Receptek 3. számából származik.

Karácsonyi zöldségkocsonyaHozzávalók (4 főre):400 g sárgarépa
200 g fehérrépa
200 g karalábé
150 g zeller
150 g zöldborsó
100 g vöröshagyma
tárkony

kurkuma

pirospaprika

szerecsendió

majoranna

6-10 gerezd fokhagyma (egészben!)

3 mk. (kb. 15 g) agar-agar

finomított olaj



A répaféléket 2-3 mm-es szeletekre, a karalábét és a zellert kockára, a hagymát egészen apróra vágjuk, majd mindezeket a borsó hozzáadásával kevés olajon félig puhára pirítjuk. Felöntjük kb. 3 liter vízzel, beletesszük az egész fokhagymát és erősen befűszerezzük. Mikor a zöldségek megpuhultak, a forrásban lévő vízhez adjuk az agar-agart, és foly. kevergetés mellett 2-3 percig főzzük, végül levesszük a tűzről. A leves kb. 40 fokra lehűlve kezd el zselésedni - előtte öntsük kis adagokban vizezett edényekbe, vagy tányérokba, a tálalás kívánt módjának megfelelően. Kihűlés után tegyük hűtőbe - pár óra elteltével fogyaszthatjuk.


Javaslat: a zöldségkocsonyát tálalhatjuk citromlével meglocsolva, vagy reszelt tormával meghintve is.


Ez e bejegyzés felkerül a Vegagyerek blogra is.

Még karácsonyi reformsüti receptek:-)

Akinek még nem elég a karácsonyi süti receptekből, vegye meg gyorsan az Elixír Magazin 2008/decemberi számát!
A már sokat emlegetett Napfényes Alapítvány 'Sütemények' c. kiadványából (a könyvről részletesen írt Kata is ITT) találunk benne néhány receptet - mind tej- és tojásmentesen, reform hozzávalókkal -, így akinek nincs meg a könyv, most vígan csemegézhet:
- Lúdlábtorta
- Diós kosárka
- Nagymama gesztenyés tekercse
- Zserbó
- Karobos piskóta

Ezen kívül ugyancsak ebben a számban olvasható egy hosszú riport Lugosi Dóra vegán életmódtanácsadóval, aki megosztja pl. vaníliakrémes tortájának receptjét (melyet én is megsütni készülök, és nagyon reménykedem benne, hogy olyan lesz, mint amilyet nála rendeltem korábban:-), és egy reform kókuszgolyó receptjét.
Sütésre fel!:-)