2008. december 19., péntek

Karácsonyi menüajánló 4.

A Biochef ebéd házhozszállító oldalán szinte minden elkészített ételük receptje megtalálható. Így bukkantam rá a jövő heti karácsonyi menüjük ételeire, mely végső esetben meg is rendelhető, keddi kiszállítással!:-))
Ha viszont otthon szeretnénk elkészíteni az ajánlott ételeket, a recepttár tetején találunk egy kalkulátort, melynek segítségével a beírt létszámra számolja ki a program a hozzávalókat!
Receptek az ajánlott ételekhez ITT!
Leves
Karácsonyi francia "halleves" halízű tofuval
Karácsonyi narancsos sárgarépaleves mézben szárított gyömbérrel
Főétel
Karácsonyi Beluga lencse, halízű tofuval
Karácsonyi diós töltött káposzta
Saláta, előétel
Karácsonyi tofumajonézes burgonyasaláta
Balzsamos lencsesaláta
Diópástétom zellercsíkokkal
Zöldhagymás burgonyasaláta ruccola salátával
Desszert
Karácsonyi mákos-diós muffin szilvalekvárral sütve
Karácsonyi mákos-diós-gesztenyés minibejgli vaníliakrémmel
Csokoládés tofufagylalt, mézszirupos naranccsal
Gesztenyebonbon meggyel
Karácsonyi extra diós és mákos guba
Moscauer

Egy kis segítség, ha még ( mindig ) nem tudod, mit főzz szenteste ( vegán tippek! )



Előre is elnézést az angolul nem tudóktól, de ez a trükkös kis program segítségünkre lehet, ha már teljesen eluralkodott rajtunk a tanácstalanság a mitfőzzekszenteste c. probléma kapcsán ;o)

Nincs más dolgunk, mint szépen kipipálgatni, mely hozzávalókból kívánjuk elkészíteni álmaink vegán sültjét és kész is a recept!

Tessék, katt ide és kreáljátok meg a Ti verziótokat!

( Jennifer MacCann a Vegan Lunch Box blog szerzője azért jóindulatúan figyelmeztet mindenkit, NEM próbálta ki az összes variációt, ezért felelősséget sem vállalhat az esetleges kudarcokért ;o)


Karácsonyi vegetáriánus Wellington sült

Fotó: www.flickr.com

A Wellington-bélszín eredetileg levelestésztában sült bélszín, melyet gyakran tálalnak fel ünnepi fogásként, madeira-mártással körítve. Itt most következzék egy természetesen veganizált változat:-), ami vegás karácsonyi ételként is igazán megállja a helyét.
Vegetáriánus Wellington sült
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagyobb méretű padlizsán, hosszában vékonyra szelve
3 ek. olaj
2 db közepes burgonya, meghámozva és felszeletelve
400 g sütőtök, meghámozva és felszeletelve
2 db vöröshagyma, meghámozva és felkarikázva
250 g 'portobello'/ nagy barnakalapos csiperke gomba, vastag szeletekre vágva
250 g spenót, megpárolva
375 g leveles tészta: mivel tudtommal vegán változatban sajna nem kapható még készen Magyarországon, ezért a házi elkészítéshez recept és tippek pl. Veránál ITT.
növényi tej a tetejére
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Forrósítsunk fel egy serpenyőben egy kevés olajat és süssük meg benne a padlizsánszeleteket oldalanként 2-3 percig. A spenót kivételével helyezzük a többi zöldséget egy tepsire, spricceljük be a tetejét olajjal, fűszerezzük és süssük 30-40 percig, amíg kellően megpuhulnak és arany színűek lesznek. Zsírozzunk ki egy 15 x 10 x 7 cm méretű sütőformát. Fektessük az aljára a padlizsánszeleteket, arra következzenek a sült zöldségek, majd egy réteg spenót. Fedjük be a megmaradt padlizsánnal és hagyjuk kihűlni.
A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd vágjuk akkora téglalapra, melynek közepére ráfér a sütőforma mérete, azt be is tudjuk majd takarni ráhajtva a tészta másik felét, plusz 1 cm-es szegélyekkel. Borítsuk óvatosan a sütőforma tartalmát a tészta egyik felére úgy, hogy 1 cm-es szegélyt üresen hagyunk körbe a külső széleken. Miután levettük a sütőformát, hajtsuk rá a tésztára a másik felét, és zárjuk le a széleket körbe-körbe. Az esetlegesen leeső tésztadarabokkal fel is díszíthetjük a tetejét. A tészta tetejét kenjük be növényi tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 45-55 percig, vagy amíg a tészta megsül.


Tálalhatjuk hozzáillő mártással, pirított burgonyával, vagy krumplipürével, és grillezett/ párolt zöldségekkel.
Forrás: Sainsbury's
Ez e bejegyzés felkerül a Vegagyerek blogra is.