2008. december 4., csütörtök

Reform - cukormentes szaloncukor
Tavaly óta foglalkoztat a gondolat, hogy a szaloncukrot ( is ) házilag készítsem el, s ne a bolti szörnyűségeket kelljen a lányoknak a pocakjukba pakolni. Esznek így is elég vackot :S
Az Eszter születése utáni első két évben nagyon jó alternatíva volt a kölesgolyó, szépen kilakoltattam a csinos papírból a bolti szaloncukrokat és a helyükre becsomagoltam a natúr köleseket, mi is szerettük, Eszter is örült neki :o) De ahogy múlik az idő és változnak körülöttünk a dolgok, nekünk is idomulnunk kell, azt hiszem, ma már komoly balhé lenne abból, ha kölest találnának a fára akasztva :P ( A zacskóból nagyon is kedvelik, csak ne akarjam "átverni" Őket )
Szerencsére, már elég sok variáció receptjéhez hozzájuthatunk az internet segítségével. Így esett az én választásom az alábbi, sok oldalon is megtalálható receptre:
-->
Reform cukormentes szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mandula ( eredetileg mogyoró, de arra nekem allergiám van :S )
10 dkg kókuszreszelék
2 bio citrom reszelt héja ( csak a sárga rész )
csipet őrölt fahéj
5 dkg méz ( háát, én ezt teljesen kihagytam, szerintem így is összeállt és elég édes is volt )


A mazsolát forró vízzel leöntöttem és kb. 5 percig állni hagytam. Közben kimértem a mandulát, a kókuszreszeléket, lereszeltem a citrom héját, fűszereztem a fahéjjal, majd leöntöttem a mazsoláról a vizet és mindent a fémkéses robotgépbe dobtam és összedolgoztam.


Szerintem így is összeáll a massza, de segíthetsz rajta pici vízzel vagy akár mézzel is. Evőkanállal adagoltam a vizes tenyerembe a darálékot és szaloncukor szerűre formáztam. Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnél rá bevonatot, az is megoldható.


-->

-->
15 dkg pálmazsírt ( de lehetett volna biomargarint is ) felolvasztottam és összekevertem 5 dkg karobporral és néhány csepp steviával. Kicsit vártam, hogy ne legyen se túl forró, se túl híg a máz és ebbe mártogattam a szaloncukrokat. Hűtőben hagytam megdermedni és egyesével becsomagoltam őket.Nekem is, a gyerekeknek is nagyon ízlett, tökéletesen megállja a helyét az igazi szaloncukor helyett / mellett :o)

Lehet, hogy a fele adag is elég lesz elsőre, én is csak annyit mertem bevállalni, és így is lett vagy 30 szaloncukrunk!
És természetesen működik a recept "rendes" olvasztott csokival is, ha valaki abba kívánja mártogatni a "cukorkákat" :o)

Forrás: Mikuláscentrum