2008. december 3., szerda

Mézeskalács tojásmentesen


Tavaly sütöttem először mézeskalácsot, ezt készítettem. Elégedett voltam vele, idén is ezt fogom készíteni. A díszítésén fogok csak változtatni, ugyanis eddig azt hittem, csak tojásfehérjével lehet rá írókázni, azonban egy kedves ismerősöm úgy díszíti, hogy étkezési keményítőt és porcukrot kever ki kevés vízzel. Sajnos az arányokat nem tudja pontosan, úgyhogy arról hamarosan be fogok számolni, addig is, aki kikísérletezi, kérem itt jelezze! :) /Vera/

Mézeskalács tojásmentesen

Hozzávalók:
50 dkg tk. tönkölyliszt (az eredeti recept durumlisztet ír)
25 dkg méz (aki nem fogyasztja, helyettesítse agave, vagy rizssziruppal)
1 kk szódabikarbóna
fél csomag mézeskalács fűszerkeverék (az eredeti recept őrölt fahéjat és szegfűszeget ír)
15 dkg növényi margarin

A díszítéshez:mandula, dió, mazsola, szezámmag, napraforgó mag

A lisztet és a langyosra melegített mézet a fűszerekkel és vízzel masszává gyúrom, majd kb. 8 mm vastagra nyújtom. Tetszés szerinti formájúra kiszaggatom és díszítem. Előmelegített sütőben, közepes lángon kisütjöm, a tetejét közben kétszer-háromszor megkenem juharsziruppal, hogy fényesek legyenek.
Forrás: Napfényes Receptek III.