2008. november 17., hétfő

Karácsonyi reform (tofus) tiramisú



Ez a tiramisú a hagyományos verzió helyett egy tej- és tojásmentes változat. A babapiskóták helyett sütött alaptészta nagyon finom, az máshoz is jól felhasználható! A krémbe sok finomság került, de a szójás tofu utóíze sajnos némiképp megmaradt, és én ezt szívesen kihagynám... Akinek viszont nincsenek fenntartásai a tofu "mellékízét" illetően, sőt, netalán még szereti is, az semmiképp ne hagyja ki ezt a receptet!:-)

Karácsonyi reform tiramisú vegánosan
Hozzávalók:
1/2 csésze erős gabonakávé

A tésztához:
200 ml víz
fahéjrúd
kardamom-mag
szegfűszeg
100 g mandula, finomra darálva
50 g dió, finomra darálva
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
3 ek. méz
1 tk. sütőpor
200 g aszalt gyümölcs

A krémhez:800 g tofu
3-4 ek. méz
vanília
gyömbér
300-400 ml gyümölcslé
2 ek. karobpor
fahéj

A gabonakávét megfőzzük és lehűtjük.
A vizet a fahéjrúddal, kardamommal és szegfűszeggel felforraljuk és kb. 15 percig főzzük. a mandulát, a diót és a búzalisztet elkeverjük a mézzel és a sütőporral. A fűszeres vizet apránként beledolgozzuk. A tésztát egy kizsírozott tepsiben szétsimítjuk. Fontos, hogy a tepsi kétszer olyan nagy legyen, mint az a felfújtforma, amiben tálalni készülünk a tiramisút.
A tésztát 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük és hagyjuk kihűlni.
Az aszalt gyümölcsöt apróra kockázzuk és a tofuval, a mézzel, vaníliával, gyömbérrel és gyümölcslével pürésítjük.
A kihűlt piskótalapot félbevágjuk, csíkokra szeljük, és kibéleljük vele a formánk alját.

Megöntözzük a gabonakávéval, majd a tofukrém felét rákenjük. Erre kerül a másik fél piskóta csíkokban, ismét rá a gabonakávé, végül a maradék tofukrémmel betakarjuk. A kész desszertet ízlés szerint megszórjuk karobporral és fahéjjal, majd tálalás előtt néhány órára a hűtőbe tesszük.
Eredetileg a Vegagyerek blogban.

Ünnepi narancsos szejtánszelet



Ez az étek olyannyira jól sikerült, hogy Férj úgy jellemezte, olyan ízvilág, mintha egy Gourmand étteremben ennénk éppen!:-) És hát kell ennél jobb vélemény egy húsevőtől?:-))
Köretként sütőtökös lasagneval ettük, de az eredeti menüajánlás zöldségpuffancsot, lencse- és zöldsalátát javasol mellé.

Akik otthon készítik SK a szejtánt is porból, azoknak hasznos lehet Kata útmutatása az elkészítés részleteiről!

Ünnepi narancsos szejtánszelet
Hozzávalók (4 főre):
500 g natúr szejtán-szelet
1 kg narancs
1 ek. nádcukor
teljes kiőrlésű liszt, só
extra szűz olívaolaj

Vágjuk le csíkokban a narancs héját ügyelve arra, hogy a fehér részeket meghagyjuk, mert az nagyon keserű. Kevés olajon pirítsuk meg kicsit a levágott héjcsíkokat hozzáadva a cukrot, és öntsünk rá annyi vizet, hogy elegendően ellepje.
Addig főzzük lassú tűzön, amíg a héjdarabok szinte karamellizálódnak. Közben pirítsuk meg az előzőleg nagyobb szeletekre vágott és lisztbe forgatott szejtánt. Miután megpirult, adjuk hozzá a narancslevet, és pároljuk azzal együtt néhány percig.
Amikor a szejtán némiképp magába szívta a narancslevet, tálaljuk a szeletekre helyezett karamellizált narancshéjdarabokkal.

Eredetileg a Vegagyerek blogban jelent meg.

Narancsos-mandulás csiga

Ez egy fúziós recept: A Katánál található kelt tészta alapreceptet variáltam fűszerkert narancsos-mandulás csigájával. Az eredmény nagyon meggyőző volt, annál is inkább, hogy hosszadalmas kísérletezés eredményeképp sem sikerült mindezidáig ehető csigát produkálnom. No, de ezzel az egyébként méltán híres Kata-féle csigatésztával mostantól egy gonddal kevesebb nyomja a vállamat! :))) A tészta könnyű, vékony, finom. Amire vágytam. Ez a narancsos-mandulás verzió pedig akár adventi vendégvárónak is beillik.
Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg tk. tönkölyliszt
1/2 cs sütőpor
2,5 dl langyos növényi tej
1,5 dl olaj
1 tasak szárított élesztő (organikus)
2 ek nádcukor
1 csipet só

A töltelékhez:
10 dkg mandula
0,7 dl nádcukor
10 dkg növényi margarin
1 bio narancs reszelt héja
3 ek frissen facsart narancslé

A lisztet a sütőporral, élesztővel, cukorral, sóval összekevertem. Hozzáöntöttem a tejet, és az olajat, majd az egészet nem túl sok ideig alaposan összegyúrtam. A mandulát forró vízzel leöntöttem, majd néhány perc múlva lehúztam a héját. Durvára daráltam, majd a többi hozzávalóval összekevertem. A tésztát kinyújtottam téglalap alakúra, megkentem a töltelékkel, majd a rövidebbik oldalánál szorosan feltekertem. Kikent sütőlapra tettem, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem. Pár perccel a sütési idő vége előtt növényi tejjel megkentem a csigákat.