2008. november 15., szombat

Mazsolás zabpelyhes keksz


Azt hiszem, nem fog velem vitába szállni senki, ha azt mondom, kekszet sütni jó! Főleg akkor, ha akad otthon néhány lelkes és éhes szájacska, melyek tulajdonosai boldogan tömik magukba ezeket a finom házi édességeket. Télen és főleg Karácsony környékén meg aztán különösen jó móka, akár egyedül, akár a kicsik segítségével kekszet készíteni :o) Ez a recept egy a gyermekek egészséges táplálkozásával foglalkozó könyvből származik.


Mazsolás zabpelyhes keksz


Hozzávalók:
1 csésze teljes őrlésű tönkölyliszt
1/2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
1/4 teáskanál tengeri só
1/2 csésze barnacukor
1/3 csésze semleges ízű olaj
1/4 csésze melasz ( én mézet használtam és kevesebb is elég lett volna bele )
1 teáskanál vaníliakivonat
1,5 csésze zabpehely
1/4 csésze növényi tej ( nálam rizs )
1/2 csésze mazsola ( arany, nagy szemű )
1/2 csésze vágott dió ( nem volt itthon, így kimaradt, de azt hiszem, pekándiót használnék a sima helyett )


Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót egy tálban. Egy másikba pedig öntsd bele a "nedves" hozzávalókat, úgy mint, a cukrot, az olajat, a mézet, a vaníliakivonatot, a tejet. Ezután adagold hozzá a lisztes keveréket is, plusz a zabpelyhet, a mazsolát és a diót. Alaposan dolgozd össze a tésztát.

Evőkanál segítségével adagold a masszát a sütőpapíros tepsire, úgy, hogy bőven legyen hely a keksz kupacok közt, mert rendesen meg fognak nőni a melegben.

10- 12 perc alatt sülnek meg, de érdemes figyelni őket, sajnos az enyémek egy kicsit túl is sültek.


Forrás: Jennifer Raymond - Healthy eating for life for children


Ez a cikk korábban már megjelent az
Édes kötelesség c. vega blogon.


Sütőtökös lasagne


Ezt a receptet egy olasz vegán szervezet honlapján találtam a karácsonyi menü részeként. Narancsos szejtánszelettel ettük és isteni volt!!:-)

Sütőtökös lasagne
Hozzávalók (4 főre):
500 g vegán lasagne tészta (receptjét lsd. alul)
1 kg sütőtök
1 vöröshagyma, felaprítva
extra szűz olívaolaj
édes fehér bor
250 g vegán besamelmártás (receptjét lsd. alul)
szerecsendió, só, bors

Hámozzuk meg, és magozzuk ki a sütőtököt, majd sós vízben pároljuk puhára.
A lasagne-lapokat forrázzuk le és szárítsuk egy konyharuhára fektetve. Közben pirítsuk meg a hagymát az olívaolajon, hozzáadva egy pohár fehér bort.
Pürésítsük a megpárolt sütőtököt (vagy passzírozzuk szét villával), majd adjuk a piruló hagymához, és néhány percig főzzük össze az ízeket. A hagymás tököt és a besamelmártást keverjük össze egy tálban.
Egy szögletes tűzálló tálat kenjünk ki növényi margarinnal, helyezzünk bele egy réteg tésztát egymás mellé fektetve a lasagne-lapokat, kenjünk rá egy adag sütőtököt, legfelülre ugyancsak a massza kerüljön vékony rétegben. 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
Tálalás előtt szórjunk rá egy kis gomasio-t (tengeri sós pirított szezámmag).

Vegán lasagne-tészta készítése házilag
250 g teljes kiőrlésű liszt
2 ek. extra szűz olívaolaj
1 ek. kukoricakeményítő

Keverjük össze a hozzávalókat úgy, hogy közben annyi hideg vizet adunk hozzá, amitől lágy, de egyáltalán nem ragadós lesz a tésztánk. Sodrófával nyújtsuk nagyon vékonyra. Szórhatunk rá időnként lisztet, ha szükséges. Vágjuk a kész tésztát 13x18 cm-es téglalapokra. Szórjunk a tetejükre egy kis lisztet és tegyük félre egymás mellé helyezve a lapokat. Egy kis olívaolajjal elkevert forró sós vízben főzzünk ki 3-4 darabot egyszerre.

Vegán besamelmártás
4 ek. napraforgóolaj
50 g rizsliszt
25 cl zöldségleves
szerecsendió
fehér bors (elhagyható)

Egy magas és szűkebb lábasban forrósítsuk fel az olajat. Lehúzva a lábast a tűzről, keverjük bele gyorsan a lisztet úgy, hogy ne csomósodjon. Tegyük vissza a tűzre, és kis adagokban, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a meleg zöldséglevest. Hagyjuk besűrűsödni a mártást, ízesítsük sóval, szerecsendióval, esetleg fehér borssal.

Reform mákos guba


Ez a recept D. Karácsony Irén: A reformkonyha örömei c. könyvében található. A házi kifli közepes lett, valójában inkább kicsit száraz, de a gubához jó volt. Gubát éltemben először csináltam, kevés tapasztalattal, így nem áztattam át eléggé, és kissé száraz maradt. Babóca először turkálta, majd Férj közölte, ő kicsit feljavítja, és ráöntött egy jó nagy adag rizstejet még áztatni + egy adag vaníliás cukrot, és onnantól kezdve a Gyermek is egy nagy adagot bevágott.:-)) Érdemes vaníliás szójatejjel is kipróbálni!
Vera mákos gubájának receptjét itt találod!

Reform mákos guba
Hozzávalók (4 főre, 1 csésze = 2,5 dl):
kb. 1/2 kg szikkadt barna kenyér 
2 ek. búzakorpa
2 ek. búzacsíra
2 ek. étolaj
1 csésze feles tej (fele pl. rizstej + fele víz)
1 csésze darált mák
1/2 marék mazsola
méz (agave szirup, juharszirup), ízlés szerint az édesítéshez

Egy akkora lábosba, amelyben kényelmesen tudjuk majd kavargatni a gubát, beleöntjük az olajat és a tejet. Feltesszük nagy lángra, és amikor forr, beleszórjuk a kb. centiméteres vastagságú szeletekre vágott kenyeret/ kiflit. Azonnal takarékra tesszük, és néha óvatosan megkeverve hagyjuk, hogy a fedő alatt magába szívja a tejet és a vizet. Ha a folyadéktól nem puhulna meg eléggé a kenyér, akkor pótolhatunk még hozzá egy keveset. Ezután adjuk hozzá a búzakorpát, a búzacsírát, a mazsolát, és még egy kicsit pároljuk a fedő alatt. Ha a mazsola is pufókra telt, rászórjuk a kenyérdarabkákra a mákot, óvatosan elkeverjük, hogy ne törjön masszává, és máris tálalhatjuk. Legjobb, ha mindenki a saját tányérján édesíti egy kevés mézzel.

Karácsonyi gyümölcskenyér


Ez a gyümölcskenyér jó ötletként szolgálhat felszeletelve az egészséges Mikulás csomaghoz is. A recept az első kipróbált a '100 legjobb reformdesszert' c. könyvből, és egyelőre nem okozott csalódást. A legnagyobb művelet az igen nagy mennyiségű aszalt gyümölcs feldarabolása volt, az igen hosszú elkészítési időt (összvissz. kb. 7 óra, amiből 3 óra az áztatás!) pedig a sok pihentetés, áztatás, hosszú sütés adta. Bevallom, ezalkalommal főként nem bio aszaltakat használtam, mert 80 dkg bio aszalt, horribilis összegbe került volna, így csak a mazsola volt bio.
Karácsonyi gyümölcskenyér reformosan
Elkészítési idő: 4 óra + 3 óra áztatás
Hozzávalók:25 dkg aszalt szilva
25 dkg aszalt alma
15 dkg mazsola
15 dkg aszalt füge
1 dl vörösbor (esetleg almalé, vagy narancslé)
10 dkg mogyoró
15 dkg tisztított mandula
1 bio citrom reszelt héja
1 bio narancs reszelt héja
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1-2 tk. fahéj
2,5 dkg élesztő
3 csipet mézeskalács-fűszerkeverék
2 ek. agave szirup (vagy méz)
1 csipet tengeri só
1 narancs kicsavart leve
liszt
növényi margarin

Az aszalt gyümölcsöket forró vízben megmossuk, szárazra töröljük, majd kockákra vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk a bort és 3 dl meleg vizet, majd 3 órán át áztatjuk. 5 dkg mandulát hosszában felszeletelünk, és félretesszük. a maradékot a mogyoróval együtt durvára aprítjuk, a citrom és a narancs héját külön lereszeljük.
A kétféle lisztet összekeverjük, közepébe mélyedést formázunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a fűszereket.
A meleg vízbe beáztatott aszalt gyümölcsöket leszűrjük, a levét felfogjuk, és 2,5 dl-ig kipótoljuk vízzel. Langyosra melegítjük, hozzáadjuk a sót, a narancs levét és héját, majd adagonként hozzáadjuk a liszthez. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle - ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. Akkor jó, ha a tészta már nem tapad az edény falához. Akkor hozzáadjuk az áztatott aszalt gyümölcsöt, a durvára aprított mogyorót, mandulát és citromhéjat. Alaposa összedolgozzuk, majd meleg helyen 1-1,5 órát pihentetjük, amíg a kétszeresére dagad (én 50 fokra melegített sütőben dagasztottam). Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Lisztezett gyúródeszkán két hosszúkás cipót formálunk a tésztából, tetejüket megszórjuk a szeletelt mandulával. A cipókat vajjal kikent sütőformába rakjuk, és 15 percig még kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben, az alsó polcon 1-1,5 óra alatt kisütjük. Az oldalát olvasztott növényi margarinnal megkenjük, majd nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni.