2008. december 30., kedd

Vegán kesudió - sült mártással - Menü á la Kata

Aki az elmúlt hetekben is olvasta a blogom, láthatta, milyen nehezen sikerült idén eldöntenem, mi legyen szenteste a tányérunkon. Túl sok jó ötletet találtam az interneten, egyik nap az egyik recept tetszett meg ( de nagyon :o), másik nap, meg a másik ( az még annál is jobban ). Végül 23. - án reggel ( az utolsó pillanatban ) határoztam, mégpedig azt, hogy szenteste a Kesudió – sültet készítem el, 25. - ére pedig szejtánt tekercselek. S csodák csodája így is történt :o)) Jöjjön most először a kesus recept.

Kesudió – sült

Hozzávalók:
1,5 dkg bio margarin / pálmazsír
1 szál szárzeller
½ szál póréhagyma
180 ml meleg víz
1 evőkanál sörélesztőpehely
80 gramm élesztőmentes zsemlemorzsa
225 gramm dióféle ( 2/3 kesudió + 1/3 mandula volt nálam )
1 evőkanál fűszer ( = szárított provence – i fűszerkeverék + bazsalikom + oregánó + zeller )
1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt ( eredetileg szójaliszt szerepelt a receptben )

Töltelék:
10 dkg padlizsán
5 dkg színes paprika – tetszés szerint
1 gerezd fokhagyma

Mártás ( = gravy )
1 fej hagyma
2 evőkanál olaj / pálmazsír
2 evőkanál teljes őrlésű liszt
1 gerezd fokhagyma
4,5 dl alaplé
1 evőkanál sörélesztőpehely
szójaszósz / tengeri só
bors

A pálmazsíron pirítsd meg az apróra vágott pórét és zellert, s melegítsd elő a sütőt 180 fokosra. Öntsd fel a vízzel és némi biolevesporral a hagymás zeller keveréket, keverd el és tedd félre.
A ledarált diófélékhez ( persze használhatsz egyetlen fajtát is ) add hozzá a lisztet, fűszereket, zsemlemorzsát, sót, borsot, majd öntsd rá a már nem túl forró levet is.

Míg ez hűl, készítsd el a tölteléket is. Pirítsd meg a padlizsán - és a paprikakockákat, reszelj hozzá egy fokhagymát, sózd és kész is vagy.


Nekem egy szilikon gyümölcskenyér forma tűnt a legszimpatikusabbnak, abba rendeztem el a masszát ( ilyesmibe, nekem 20 cm – es van ). Alulra került a diós massza kicsit kevesebb, mint fele, azután a padlizsános töltelék, majd újra a diós keverék. Mindhárom réteget alaposan lenyomkodtam, hogy a végén egyben maradjon a sült.
180 fokos sütőben 50 percig süsd, s közben készítsd el a köretet ( nálunk krumplipüré volt ) és a hozzáillő mártást.
A mártáshoz való hagymát szintén kockázd fel, süsd meg a zsíron, majd szórd meg a liszttel , élesztővel és pirítsd ezzel is tovább alacsony lángon, még kb. 10 percig. Reszeld bele a fokhagymát, öntsd fel lassan az alaplével, forrald fel, majd főzd addig, míg a mártás felére besűrűsödik.
A végén vagy átszűröd a mártást vagy mixerrel eldolgozod a hagymadarabokat, én természetesen ez utóbbi megoldást választottam ;o)
Érdemes figyelni a kesu – sültet, ha esetleg elkezdene barnulni a teteje, boríts rá alufóliát. Ha megsült, hagyd pihenni min. 10 – 15 percig a formában, aztán már kiboríthatod és szeletelheted Minél többet áll, annál biztosabb, hogy egyben maradnak a szeletek ;o)
-->
Mi a korábban említett krumplipürével, csicseriborsós krokettel ( ennek is írom majd a receptjét ) és mártással, no meg friss salátával ettük :o)

4 személy részére

-->

Ez a cikk korábban már megjelent az Édes kötelesség c. blogon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése