2008. december 15., hétfő

Ünnepi spenótos-tofus szejtánsült


Nemrégiben bukkantam egy szuper olasz vegablogra, ahol a bloggerkollegina hihetetlen leleményességgel és kreativitással alkotja nap, mint nap az izgalmasabbnál izgalmasabb étkeket. Nála találtam ezt a szejtánsültet is, melynek létezik egy répás-krumplis verziója is.

Az alábbi bejegyzés, az olasz eredeti fordítása magyarra.

Ünnepi spenótos-tofus szejtánsültHozzávalók (4 db kisebb sülthöz):
kb. 180 g főtt spenót
180 g natúr tofu
60 g + 180 g szejtánpor (búzasikérpor)/ már CBA-ban is kapható!
szójaszósz
kombu alga
sáfrány
+ sonkaháló/ vagy húsháló (ilyet hol lehet nálunk kapni, tudja vki?), esetleg konyharuha

Pürésítsünk kb. 180 g főtt spenótot és ugyanannyi natúr tofut. A jobb ízhatás kedvéért a spenótot a pürésítés előtt kicsit megfuttathatjuk egy serpenyőben, melybe zöldségleveskockát, szójaszószt és kis bort teszünk. Az így kapott tofus pürét keverjük el 60 g szejtánporral. Közben egy tálban készítsünk el egy másik szokásos szejtánalapot (szejtánpor + víz keveréke) 180 g szejtánpor felhasználásával, melynél lényeges, hogy kellően 'ragadós' legyen a kapott búzahús. Osszuk egyaránt 4 részre a zöld és a sima szejtánalapot is.

A sima alapra rétegezzük rá a zöld tölteléket.

Majd tekerjük fel:

Húzzuk rá a szejtántekercsekre a húshálót, vagy tekerjük konyharuhába.
Tegyük forró vízbe és főzzük 35-40 percig a szokásos módon. A vízbe ízesítőként tegyünk szójaszószt, kombu algát, sáfrányt, stb. A tekercseket hagyjuk kihűlni a főzővízben. Ha konyharuhába csavartuk őket, amint kellőképpen kihűlnek, tanácsos levenni róluk a konyharuhát és anélkül pihentetni a főzővízben. Kihűlés után vegyük le róluk a húshálót és készítsünk belőlük tetszés szerinti további ételeket.
A képen látható verziónál a kész szejtántekercs serpenyőben került kisütésre egy kis olaj, bor, és főzővíz hozzáadásával.
Ez a bejegyzés felkerül a Vegagyerek blogra is.

2 megjegyzés:

  1. Sonkaháló helyett csőgéz nem lehet jó? mennyire kell erősnek lennie?

    VálaszTörlés
  2. Szilda!
    Hát, nem is tudom, de akár jó is lehet! A szejtán mondjuk elég masszív, de ha konyharuhába is tekerhető, akkor viszont a géz is megtarthatja akár. Illetve azóta láttam már spárgával is körbekötve.

    VálaszTörlés