2008. december 20., szombat

Napraforgós mogyorórudak

Készült már nálam is az Advent alatt 4-féle aprósüti, rendre mind el is fogyott, úgyhogy kezdhetem is elölről.:-) A receptjével viszont nem voltam elégedett mindegyiknek, ezért nem is írtam annyira róluk.
Ez a mogyorós rúd nem túl szép sajna, mert Picúrkával az egyik kezemben kentem rá a csokit, úgyhogy bocsi a fotóért!:-)
Az íze kellemesen édes (azaz nem túl édes, ami nálam fő szempont mostanság!), viszont kissé dominánsan napraforgó ízű, így abból én személy szerint kevesebbet tennék bele kicsit legközelebb. A megfelelő édesség kedvéért javaslom nyersen megkóstolni a tésztát, hogy passzol-e az ízlelőbimbóinkhoz, vagy további mézesítésre szorul.
A sütés után puha volt, majd ahogy hűlt kőkemény lett, de aztán beletettem egy jól záródó fémdobozba, és kb. 3 nap múlva finoman omlós volt már. Így aki megsütni tervezi, kalkulálja bele a puhítási időt is!:-)
Ja, és idei összegző tapasztalatom, hogy az aprósütiket az én sütőmben (Fagor Innova) nem szabad légkeveréssel sütni, csak alsó-felső sütéssel, és akkor nem keményednek meg annyira.

Napraforgós mogyorórudak
Hozzávalók (kb. 30 darab elég méretes rúdhoz):
175-185 g méz (vagy agave szirup, v. juharszirup)
30 ml napraforgóolaj
150 g mogyoró, finomra őrölve
50 g napraforgómag, finomra őrölve
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
1/2 cs. foszfátmentes borkő sutőpor

Csokimázhoz:
2 ek. víz
2 ek. méz (vagy agave szirup)
1 ek keserű kakaópor

A mézet az olajjal keverve lassan felhevítjük, szétolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A magyorót, napraforgómagot elkeverjük a liszttel, a sütőporral, és a fűszerkeverékkel, aztán a mézes keverékhez adjuk. Jól összedolgozzuk és 60 percig pihentetjük. Utána kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 3 x 7 cm-es csíkokra vágjuk, amiket egy kizsírozott tepsire helyezünk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.
A csokimázhoz a vizet, a mézet és a kakaót elkeverve felhevítjük, majd kb. 5 percig főzzük. A már kissé kihűlt süteményeket a mázzal bekenjük.

Forrás: Herbert Walker: Vollwertige Weihnachtsbackerei mit Pfiff

Ez a bejegyzés eredetileg a Vegagyerek blogban.

4 megjegyzés:

  1. Sziasztok!Zöldségesaszpik receptre vágyom, van valakinek akár angol nyelvű receptje? annyira jó lenne....előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Szilda, én szoktam csinálni. EGyszerűen főzöl egy ízes zöldséglevest, amit akarsz, beleteszel, és a végén hideg vízben feloldott jó sok agaragarral kocsonyásítod. Az ízesítés a lényeg!

    VálaszTörlés
  3. ez nagyon jól néz ki - egykezes csokoládémáz ide vagy oda! Ki fogom próbálni és persze jó pár másik itt talált receptet is, köszönet a növényevők nevében értük! :))

    VálaszTörlés
  4. Írisz!
    Nagyon szívesen!:-) Köszi a karácsonyi lapot így utólag is, nagyon aranyos!

    VálaszTörlés