2008. december 19., péntek

Karácsonyi vegetáriánus Wellington sült

Fotó: www.flickr.com

A Wellington-bélszín eredetileg levelestésztában sült bélszín, melyet gyakran tálalnak fel ünnepi fogásként, madeira-mártással körítve. Itt most következzék egy természetesen veganizált változat:-), ami vegás karácsonyi ételként is igazán megállja a helyét.
Vegetáriánus Wellington sült
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagyobb méretű padlizsán, hosszában vékonyra szelve
3 ek. olaj
2 db közepes burgonya, meghámozva és felszeletelve
400 g sütőtök, meghámozva és felszeletelve
2 db vöröshagyma, meghámozva és felkarikázva
250 g 'portobello'/ nagy barnakalapos csiperke gomba, vastag szeletekre vágva
250 g spenót, megpárolva
375 g leveles tészta: mivel tudtommal vegán változatban sajna nem kapható még készen Magyarországon, ezért a házi elkészítéshez recept és tippek pl. Veránál ITT.
növényi tej a tetejére
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Forrósítsunk fel egy serpenyőben egy kevés olajat és süssük meg benne a padlizsánszeleteket oldalanként 2-3 percig. A spenót kivételével helyezzük a többi zöldséget egy tepsire, spricceljük be a tetejét olajjal, fűszerezzük és süssük 30-40 percig, amíg kellően megpuhulnak és arany színűek lesznek. Zsírozzunk ki egy 15 x 10 x 7 cm méretű sütőformát. Fektessük az aljára a padlizsánszeleteket, arra következzenek a sült zöldségek, majd egy réteg spenót. Fedjük be a megmaradt padlizsánnal és hagyjuk kihűlni.
A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd vágjuk akkora téglalapra, melynek közepére ráfér a sütőforma mérete, azt be is tudjuk majd takarni ráhajtva a tészta másik felét, plusz 1 cm-es szegélyekkel. Borítsuk óvatosan a sütőforma tartalmát a tészta egyik felére úgy, hogy 1 cm-es szegélyt üresen hagyunk körbe a külső széleken. Miután levettük a sütőformát, hajtsuk rá a tésztára a másik felét, és zárjuk le a széleket körbe-körbe. Az esetlegesen leeső tésztadarabokkal fel is díszíthetjük a tetejét. A tészta tetejét kenjük be növényi tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 45-55 percig, vagy amíg a tészta megsül.


Tálalhatjuk hozzáillő mártással, pirított burgonyával, vagy krumplipürével, és grillezett/ párolt zöldségekkel.
Forrás: Sainsbury's
Ez e bejegyzés felkerül a Vegagyerek blogra is.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, és finom is lehet... de lehet ezt szépen szeletelni, anélkül, hogy szétesne? mert a képen elég gyanús... de lehet, hogy csak én látom rosszul.... Egyébként állati jó az oldal! :) Majdnem az egész menüm innen van összeválogatva. :)
    Évi

    VálaszTörlés
  2. Hm, igen, egy darabig én is egy ilyesmi elkészítésén filóztam! :o)

    VálaszTörlés
  3. Évi!
    Igazából a kép nem pont ehhez a recepthez passzol, csak a keresőkben ezt találtam a legjobbnak, így valójában nem tudnám biztosra mondani, mennyire esik szét szeleteléskor. Mindenesetre elég sok vegás wellington recept kering a neten, gondolom, azért csak egybenmaradnak ezek a verziók is.:-)

    Kata!
    És aztán mi lesz végül?:-) Én most nagyon ezen a wellingtonon filózom...

    VálaszTörlés
  4. Most hová ez a nagy rohanás? Nem ráérünk még gondolkodni és aztán cselekedni? Olyan messze van még szenteste! Vagy nem is? Nekem még olyan sok ötletem van :o)))))))
    ( Bajban leszek, érzem :P )

    VálaszTörlés