2008. december 11., csütörtök

Karácsonyi vegetáriánus szejtán - "pulyka"

Fotó: B. C. Grogan

Ezt a receptet a négy gyermekes Bryanna Clark Grogan amerikai vegán szakácskönyvíró blogján találtam, és gondoltam megosztom Veletek is a leírását.:-)
Bryanna megjegyzése a recepthez: "az eredeti recept tofuval készíti a sültet, de léteznek alternatívák a szójára is. Egy olvasóm kérdezte, mit tudnék javasolni a hüvelyesek helyett. Igaz, nem próbáltam, de azt javasolnám, használjunk kendermaglisztet a szója-, vagy csicseriliszt helyett. A tofu helyett pedig készítsünk sűrű kását quinoalisztből (mely gazdag fehérjékben), majd hűtsük le, míg megkeményedik a polenta mintájára, aztán morzsoljuk össze és finoman lenyomkodva mérjünk ki belőle 1,5 csészényit. A tippem ez lenne, mivel azonban nem próbáltam, nem garantálhatom az eredményt...
A tofu és a szójaliszt/ csicseriborsóliszt elkeverve a szejtánporral (búzasikérrel), igazán porhanyós, nem rágós szejtánt eredményez, mely könnyedén vágható akár egész vékony szeletekre is. A megmaradt sültet felhasználhatjuk akár szendvicsfeltétnek is."


A szójahelyettesítő verziókat a receptben külön megadva olvashatjuk!

Karácsonyi vegetáriánus szejtán - "pulyka"
Hozzávalók (kb. 1,5 kg-s adaghoz, mely más blogolvasók beszámolója alapján igen tetemes mennyiség!):
1 csésze = 2,5 dl
SZÁRAZ HOZZÁVALÓK:
2 csésze szejtánpor (búzahúspor, szejtán-sikérpor néven kapható a bioboltokban)
1/2 csésze teljes zsírtartartalmú szójaliszt, vagy csicseriborsó liszt
1/2 csésze élesztőpehely (pl. a 'Solstar' márkájú az egyik legjobb a tapasztalatom szerint, mert nincs se átütő élesztő, se sör íze!)
2 tk. v.hagymapor
1 tk. fokhagyma granulátum
1/4 tk. fehér bors
Folyékony HOZZÁVALÓK:
340 g natúr tofu (a szójamentes verzióhoz használjunk a tofu helyett 1-1,5 csésze leöblített és jól lecsöpögtetett konzerv, vagy megfőzött fehér kidney babot, esetleg cannellini babot!)
1,5 csésze víz
1 ek. olívaolaj
3 ek. szójaszósz

A szójaszósz helyett használhatjuk az alábbi szószt (akár más recepteknél is!):
1 csésze víz, vagy zöldségalaplé
2 ek. élesztőkivonat (Mo.-n lehet ezt kapni?!)
2 ek. só
1/2 cs. FORRÓ víz, vagy zöldségalaplé
2 ek. szójamentes barna szósz (pl. recept hozzá itt)
Oldjuk fel az élesztőkivonatot és a sót a forró folyadékban, majd keverjük hozzá a többi összetevőt, tegyük egy fedett tartóban a hűtőbe. Több hétig is eláll.
ZÖLDSÉGLEVES-ALAP:
2 csésze forró víz
1/3 csésze bio zöldséglevespor
2 ek. olívaolaj
ÍZLÉS SZERINTI EGYÉB HOZZÁVALÓK:
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
1/2-1 tk. zöldfűszerkeverék (pl. zsálya, kakukkfű, rozmaring), alaposan szétmorzsolva
1.) Egy turmixgépben keverjük simára a folyékony hozzávalókat.
2.) A száraz hozzávalókat keverjük össze az elektromos robotgép tésztadagasztó karjával, majd adjuk hozzá a nedves alapanyagok összeturmixolt keverékét és dagasszuk kb. 10 percig. Lefedve pihentessük kb. 1 órát. Közben készítsük el a zöldséglevesalapot. Az 1 óra leteltével gyúrjuk át még egyszer a tésztát, és kb. 10 percig dagasszuk.
(FONTOS: kézzel is dagaszthatjuk a tésztát, de tudnunk kell, hogy szívósabb, keményebb ez a fajta tészta, mint a kenyértészta. Ha mégis a kézi dagasztás mellett döntünk, a munka megkezdése előtt pihentessük kicsit a szejtántésztát, hogy alaposan magába tudja szívni a hozzákevert folyékony anyagokat.)
4.) Addig dagasszuk, amíg szép fényes és sima nem lesz a tészta. Figyeljünk rá, nehogy szétessen darabokra, amikor kivesszük a dagasztó tálból! FONTOS: érdemes a sütőtálat sütőpapírral kibélelni, hogy elkerüljük a tészta leragadását és beszakadását, illetve így könnyebb a már sülő tésztát is megforgatni.
A dagasztás, pihentetés után válasszuk ki valamelyik sütésmódot az alábbi kettő közül!A megfelelő edény kiválasztásához lsd. EZT a bejegyzést!
5.)
I. SÜTÉSMÓD (a gyorsabb és kevésbé elrontható verzió:-): formázzunk egy nagy, hosszúkás alakú cipót a tésztából. Helyezzük egy ovális alakú római tálba, vagy ovális cserép kenyérsütő formába, amit korábban 15 percre meleg vízbe beáztattunk a fedelével együtt, és amit aztán sütőpapírral kibéleltünk.
NE MELEGÍTSÜK ELŐ A SÜTŐT!
Öntsük a zöldséglevest a "sültre", és rakjuk rá a tálra a fedőt. Helyezzük a sütőbe, kapcsoljuk be 165 fokra, és süssük 3,5 órán keresztül, miközben kétszer megforgatjuk a tésztát.EGY MÁSIK VÁLTOZATA ENNEK A SÜTÉSI MÓDOZATNAK: ha nincsen agyagedényünk, használhatunk egy normál, ovális alakú, közepes méretű, fedeles hússütő tálat is. ABBAN AZ ESETBEN AZONBAN MELEGÍTSÜK ELŐ A SÜTŐT!)
II. SÜTÉSMÓD: melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Formázzuk hosszúkásra a tésztát, majd vágjuk két egyenlő részre és formázzunk belőle két téglalapot, amiből két cipót készítünk. Helyezzük mindegyik cipót egy 10x20 cm-es kenyérformába és a kezünkkel kicsit nyomjuk le benne a tésztát. Keverjük össze a zöldségleves hozzávalóit egy tálban, majd egyenlő arányban öntsük a két sütőformába helyezett tésztára. Fedjük le mindkét cipót alufóliával és helyezzük a formákat a sütőbe. Vegyük vissza rögtön a sütő hőfokát 100 fokra és süssük a cipókat 3 órán keresztül. Fordítsuk át a cipókat, miközben egy kicsi, vékony spatulával fellazítjuk a széleken. Egy kicsit felfújódnak időközben, de idővel kisimulnak majd, ahogy tovább sülnek. Emeljük a hőfokot ismét 160 fokra és süssük tovább még 30 percig. Ismét fordítsuk meg őket, fedjük le a sütőt és süssük 15 percig. Megint átfordítjuk ás újabb 15 percig sütjük, lefedve. Átfordítjuk még egyszer utoljára és 10-15 percig sütjük.
A sütésidő végére a cipók teljesen magukba kell szívják a zöldséglevet. Ha mégsem, akkor addig süssük, amíg felszívódik a lé. Az edény alján marad egy kis szósz, amit később mázként felhasználhatunk a sültekhez. Vegyük ki a kész sültet a tálból és tálaljuk hidegen, vagy melegen. A szejtánnak általában nem árt, ha először kihűl, majd utána ismét felmelegítjük, így akár elkészíthetjük előre egy, vagy több nappal korábban is. Fagyasztható is.
Eredetileg a Vegagyerek blogban.

3 megjegyzés:

  1. Te honnan szereztél élesztőkivonatot? Vagy anélkül is elkészíthető? Ha soha nem csináltam még hasonlót sem (1. vega karácsonyunkra készülök), szerinted bele merjek vágni?

    VálaszTörlés
  2. Szia, válaszolok én is, annak ellenére, hogy ezt a cikket nem én tettem fel :) De már elkészítettem az ételt és azt gondolom, simán mehet élesztőkivonat nélkül is és nem olyan bonyolult megcsinálni, úgyhogy hajrá!! :)
    Én legutóbb ezt csináltam:
    http://veganoskaracsony.blogspot.com/2011/01/toltott-tofusult.html és nagyon finom volt! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Kata!
    Köszi a gyors segítséget. Egyébként végül 10 éves fiam bíztatására pont a töltött tofura esett a választás. De a "pulykát" ids kipróbálom - legkésőbb farsang alatt. Nagyon izgulok, hogy hogy fog sikerülni a kaja. Lenne javaslatod köretre, salátára a tofuhoz?

    VálaszTörlés