2008. november 15., szombat

Sütőtökös lasagne


Ezt a receptet egy olasz vegán szervezet honlapján találtam a karácsonyi menü részeként. Narancsos szejtánszelettel ettük és isteni volt!!:-)

Sütőtökös lasagne
Hozzávalók (4 főre):
500 g vegán lasagne tészta (receptjét lsd. alul)
1 kg sütőtök
1 vöröshagyma, felaprítva
extra szűz olívaolaj
édes fehér bor
250 g vegán besamelmártás (receptjét lsd. alul)
szerecsendió, só, bors

Hámozzuk meg, és magozzuk ki a sütőtököt, majd sós vízben pároljuk puhára.
A lasagne-lapokat forrázzuk le és szárítsuk egy konyharuhára fektetve. Közben pirítsuk meg a hagymát az olívaolajon, hozzáadva egy pohár fehér bort.
Pürésítsük a megpárolt sütőtököt (vagy passzírozzuk szét villával), majd adjuk a piruló hagymához, és néhány percig főzzük össze az ízeket. A hagymás tököt és a besamelmártást keverjük össze egy tálban.
Egy szögletes tűzálló tálat kenjünk ki növényi margarinnal, helyezzünk bele egy réteg tésztát egymás mellé fektetve a lasagne-lapokat, kenjünk rá egy adag sütőtököt, legfelülre ugyancsak a massza kerüljön vékony rétegben. 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
Tálalás előtt szórjunk rá egy kis gomasio-t (tengeri sós pirított szezámmag).

Vegán lasagne-tészta készítése házilag
250 g teljes kiőrlésű liszt
2 ek. extra szűz olívaolaj
1 ek. kukoricakeményítő

Keverjük össze a hozzávalókat úgy, hogy közben annyi hideg vizet adunk hozzá, amitől lágy, de egyáltalán nem ragadós lesz a tésztánk. Sodrófával nyújtsuk nagyon vékonyra. Szórhatunk rá időnként lisztet, ha szükséges. Vágjuk a kész tésztát 13x18 cm-es téglalapokra. Szórjunk a tetejükre egy kis lisztet és tegyük félre egymás mellé helyezve a lapokat. Egy kis olívaolajjal elkevert forró sós vízben főzzünk ki 3-4 darabot egyszerre.

Vegán besamelmártás
4 ek. napraforgóolaj
50 g rizsliszt
25 cl zöldségleves
szerecsendió
fehér bors (elhagyható)

Egy magas és szűkebb lábasban forrósítsuk fel az olajat. Lehúzva a lábast a tűzről, keverjük bele gyorsan a lisztet úgy, hogy ne csomósodjon. Tegyük vissza a tűzre, és kis adagokban, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a meleg zöldséglevest. Hagyjuk besűrűsödni a mártást, ízesítsük sóval, szerecsendióval, esetleg fehér borssal.

4 megjegyzés:

  1. szia! hány percig kell főzni a lasagne lapokat?
    miért kell később még leforrázni?
    köszönöm
    Édua

    VálaszTörlés
  2. Édua!
    Kétféle megoldás lehetséges a lasagnelapok elkészítésére:
    1. készen vett, előfőzött lapok, amiket azért jobb a tapasztalatom szerint a rétegezés előtt 1-2 percig leforrázni, mert így biztosabban megsül puhára (noha ált. ezekre a csomagokra azt írják rá, hogy nem szükséges sütés előtt az előfőzés...). De próba, szerencse, akár ki is hagyható ez a lépés!
    2. házilag készített lapok, amiket viszont elő kell főzni a rétegezés előtt, hogy ne maradjon nyers a sütés végére sem. Ezeket miután feljöttek a víz tetejére, még olyan 5-6 percig legalább főzném.

    VálaszTörlés
  3. Szia.Csak teljes kiőrlésű lisztből lehet készíteni??Köszi.Mné Icu.

    VálaszTörlés
  4. Icu!
    Nem, természetesen lehet fehér lisztből is, sőt ha igazán autentikusak akarunk lenni, durumlisztből. Ez itt már egy reformosított változat.

    VálaszTörlés