2008. november 15., szombat

Reform mákos guba


Ez a recept D. Karácsony Irén: A reformkonyha örömei c. könyvében található. A házi kifli közepes lett, valójában inkább kicsit száraz, de a gubához jó volt. Gubát éltemben először csináltam, kevés tapasztalattal, így nem áztattam át eléggé, és kissé száraz maradt. Babóca először turkálta, majd Férj közölte, ő kicsit feljavítja, és ráöntött egy jó nagy adag rizstejet még áztatni + egy adag vaníliás cukrot, és onnantól kezdve a Gyermek is egy nagy adagot bevágott.:-)) Érdemes vaníliás szójatejjel is kipróbálni!
Vera mákos gubájának receptjét itt találod!

Reform mákos guba
Hozzávalók (4 főre, 1 csésze = 2,5 dl):
kb. 1/2 kg szikkadt barna kenyér 
2 ek. búzakorpa
2 ek. búzacsíra
2 ek. étolaj
1 csésze feles tej (fele pl. rizstej + fele víz)
1 csésze darált mák
1/2 marék mazsola
méz (agave szirup, juharszirup), ízlés szerint az édesítéshez

Egy akkora lábosba, amelyben kényelmesen tudjuk majd kavargatni a gubát, beleöntjük az olajat és a tejet. Feltesszük nagy lángra, és amikor forr, beleszórjuk a kb. centiméteres vastagságú szeletekre vágott kenyeret/ kiflit. Azonnal takarékra tesszük, és néha óvatosan megkeverve hagyjuk, hogy a fedő alatt magába szívja a tejet és a vizet. Ha a folyadéktól nem puhulna meg eléggé a kenyér, akkor pótolhatunk még hozzá egy keveset. Ezután adjuk hozzá a búzakorpát, a búzacsírát, a mazsolát, és még egy kicsit pároljuk a fedő alatt. Ha a mazsola is pufókra telt, rászórjuk a kenyérdarabkákra a mákot, óvatosan elkeverjük, hogy ne törjön masszává, és máris tálalhatjuk. Legjobb, ha mindenki a saját tányérján édesíti egy kevés mézzel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése