2008. november 17., hétfő

Ünnepi narancsos szejtánszelet



Ez az étek olyannyira jól sikerült, hogy Férj úgy jellemezte, olyan ízvilág, mintha egy Gourmand étteremben ennénk éppen!:-) És hát kell ennél jobb vélemény egy húsevőtől?:-))
Köretként sütőtökös lasagneval ettük, de az eredeti menüajánlás zöldségpuffancsot, lencse- és zöldsalátát javasol mellé.

Akik otthon készítik SK a szejtánt is porból, azoknak hasznos lehet Kata útmutatása az elkészítés részleteiről!

Ünnepi narancsos szejtánszelet
Hozzávalók (4 főre):
500 g natúr szejtán-szelet
1 kg narancs
1 ek. nádcukor
teljes kiőrlésű liszt, só
extra szűz olívaolaj

Vágjuk le csíkokban a narancs héját ügyelve arra, hogy a fehér részeket meghagyjuk, mert az nagyon keserű. Kevés olajon pirítsuk meg kicsit a levágott héjcsíkokat hozzáadva a cukrot, és öntsünk rá annyi vizet, hogy elegendően ellepje.
Addig főzzük lassú tűzön, amíg a héjdarabok szinte karamellizálódnak. Közben pirítsuk meg az előzőleg nagyobb szeletekre vágott és lisztbe forgatott szejtánt. Miután megpirult, adjuk hozzá a narancslevet, és pároljuk azzal együtt néhány percig.
Amikor a szejtán némiképp magába szívta a narancslevet, tálaljuk a szeletekre helyezett karamellizált narancshéjdarabokkal.

Eredetileg a Vegagyerek blogban jelent meg.

4 megjegyzés:

  1. A natúr szejtán azt jelenti, hogy amikor a sikérport egésszé főzöm, ne tegyek a vízbe sem fűszereket, se sót...?? Lehet, hogy buta kérdés, de kezdő vagyok, és a szejtánt még annyira nem vágom... :)
    Évi

    VálaszTörlés
  2. Évi!
    A 'natúr' alatt itt azt értettem, hogy ha vki készen veszi a szejtánszeleteket, akkor léteznek különféle fűszerezésűek, pl. magyaros, gyrosos stb, de ehhez nem az kell, hanem a natúr, azaz nem spéci fűszerezésű. HA viszont otthon készíted porból, akkor persze fűszerezd, sózd is a vizet! És egyáltalán nem buta kérdés, ez a szejtán-dolog elég misztikus tud lenni kezdetben!

    VálaszTörlés
  3. Köszi a tanácsot! Valóban nem tudtam még a gyakorlatban igazán megközelíteni ezt az ételtípust, többször volt közepes, mint fenséges. De hiszem, hogy gyakorlással minden megoldható. :) Karácsonyra biztos, hogy ez lesz az egyik fogás! :)
    Évi

    VálaszTörlés
  4. Évi!
    Ha sikérporból készíted otthon a szejtánt, akkor az egyik titka annak, hogy ne legyen rágós-gumis a végén, hogy a vízben főzésnél, amikor 2. alkalommal visszateszed a vízbe, akkor min. 40 percig! kell főzni. A zacskón azt hiszem, ennél jóval kevesebb van feltüntetve.

    VálaszTörlés