2008. november 19., szerda

Ünnepi diósült


Ezt a receptet egy német vegás honlapon találtam, és 2007. karácsonyán volt a menü része. A megadott mennyiség igen tetemes, úgyhogy fagyasztásra is került. Utólag elmondhatom, teljesen jól fagyasztható, így idő szűkében jóval az ünnepek előtt elkészíthető. A sok dió miatt kissé zsíros az összhatás a végén, de a köretként kínált krumpligombóc ezt teljesen jól ellensúlyozza. Mi krumplipürével és almás vöröskáposztával ettük.

Ünnepi zöldfűszeres diósült vegetáriánus szósszal
Hozzávalók (6-7 főre):
1 vöröshagyma, felaprítva
50 g növényi margarin
1 tk. szárított kakukkfű
1 ek. teljes kiőrlésű liszt
bő 1/4 l szójatej
250 g darált dió
100 g friss barnakenyér-bél
só, bors
2 evőkanál szójaliszt
növényi margarin, vagy pálmazsír zsírozáshoz
zsemlemorzsa a forma beszórásához

A töltelékhez:
175 g friss barnakenyérbél
100 g növényi margarin
4 ek. petrezselyemzöld, felaprítva
1 hagyma, felaprítva és megpirítva
1 tk. szárított majoranna
1 tk. szárított kaukkfű
2 ek. szójaliszt tojáspótlásra

A szószhoz:
1 vöröshagyma, felaprítva
2 ek. olaj
2 ek. teljes kiőrlésű liszt
1 gerezd szétpréselt fokhagyma
1/2 l zöldségleves
2 ek. szójaszósz
só, bors

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Zsírozzunk ki és hintsünk be zsemlemorzsával egy szögletes sütőformát. A hagymát pároljuk puhára a margarinon kb. 10 percig. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és a lisztet, és pirítsuk további 2 percig, majd keverjük hozzá a szójatejet és állandó keverés mellett sűrítsük be. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a diót és a kenyérbelet, sózzuk-borsozzuk erőteljesen. A tojáspótló lisztet keverjük bele a masszába.
Készítsük el a tölteléket, amihez az összes hozzávalót jól elkeverjük, sózzuk-borsozzuk. A diós massza felét kenjük szét egyenletesen a formában, majd fedjük be a töltelékkel, arra pedig kenjük rá a maradék diómasszát. Simítsuk le a sült tetejét, lazán tegyünk rá egy alufóliát és süssük meg a sütőben 1-1 1/4 óra alatt. Kb. 15 perccel a sütésidő vége előtt vegyük le az alufóliát, hogy felül is megpiruljon a sült. Hagyjuk a végén 5 percet a sültet a formában, majd egy késsel vágjuk körbe a széleit és helyezzük egy tálaló tányérra. Egy kis petrezselyemzölddel díszíthetjük.
Szósz:A hagymát 5 percig pirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a lisztet és további 5-10 percig pirítjuk, amíg a hagyma és a liszt megbarnul, a hagyma megpuhul és kicsit szétmállik. Beletesszük a fokhagymát, 1-2 percig főzzük, majd apránként beleöntjük a zöldséglevest. Felforraljuk és 10 percig főzzük. Az elkészült szószt vagy pürésítjük, vagy leszűrjük, és beletesszük a szójaszószt, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Jól összekeverjük és tálaljuk.

Javasolt köret:
1. krumpligombóc és párolt vöröskáposzta, vagy
2. gombóc és valamilyen zöldsaláta.

Eredetileg a Vegagyerek blogban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése