2008. november 17., hétfő

Karácsonyi reform (tofus) tiramisú



Ez a tiramisú a hagyományos verzió helyett egy tej- és tojásmentes változat. A babapiskóták helyett sütött alaptészta nagyon finom, az máshoz is jól felhasználható! A krémbe sok finomság került, de a szójás tofu utóíze sajnos némiképp megmaradt, és én ezt szívesen kihagynám... Akinek viszont nincsenek fenntartásai a tofu "mellékízét" illetően, sőt, netalán még szereti is, az semmiképp ne hagyja ki ezt a receptet!:-)

Karácsonyi reform tiramisú vegánosan
Hozzávalók:
1/2 csésze erős gabonakávé

A tésztához:
200 ml víz
fahéjrúd
kardamom-mag
szegfűszeg
100 g mandula, finomra darálva
50 g dió, finomra darálva
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
3 ek. méz
1 tk. sütőpor
200 g aszalt gyümölcs

A krémhez:800 g tofu
3-4 ek. méz
vanília
gyömbér
300-400 ml gyümölcslé
2 ek. karobpor
fahéj

A gabonakávét megfőzzük és lehűtjük.
A vizet a fahéjrúddal, kardamommal és szegfűszeggel felforraljuk és kb. 15 percig főzzük. a mandulát, a diót és a búzalisztet elkeverjük a mézzel és a sütőporral. A fűszeres vizet apránként beledolgozzuk. A tésztát egy kizsírozott tepsiben szétsimítjuk. Fontos, hogy a tepsi kétszer olyan nagy legyen, mint az a felfújtforma, amiben tálalni készülünk a tiramisút.
A tésztát 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük és hagyjuk kihűlni.
Az aszalt gyümölcsöt apróra kockázzuk és a tofuval, a mézzel, vaníliával, gyömbérrel és gyümölcslével pürésítjük.
A kihűlt piskótalapot félbevágjuk, csíkokra szeljük, és kibéleljük vele a formánk alját.

Megöntözzük a gabonakávéval, majd a tofukrém felét rákenjük. Erre kerül a másik fél piskóta csíkokban, ismét rá a gabonakávé, végül a maradék tofukrémmel betakarjuk. A kész desszertet ízlés szerint megszórjuk karobporral és fahéjjal, majd tálalás előtt néhány órára a hűtőbe tesszük.
Eredetileg a Vegagyerek blogban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése