2008. november 15., szombat

Karácsonyi gyümölcskenyér


Ez a gyümölcskenyér jó ötletként szolgálhat felszeletelve az egészséges Mikulás csomaghoz is. A recept az első kipróbált a '100 legjobb reformdesszert' c. könyvből, és egyelőre nem okozott csalódást. A legnagyobb művelet az igen nagy mennyiségű aszalt gyümölcs feldarabolása volt, az igen hosszú elkészítési időt (összvissz. kb. 7 óra, amiből 3 óra az áztatás!) pedig a sok pihentetés, áztatás, hosszú sütés adta. Bevallom, ezalkalommal főként nem bio aszaltakat használtam, mert 80 dkg bio aszalt, horribilis összegbe került volna, így csak a mazsola volt bio.
Karácsonyi gyümölcskenyér reformosan
Elkészítési idő: 4 óra + 3 óra áztatás
Hozzávalók:25 dkg aszalt szilva
25 dkg aszalt alma
15 dkg mazsola
15 dkg aszalt füge
1 dl vörösbor (esetleg almalé, vagy narancslé)
10 dkg mogyoró
15 dkg tisztított mandula
1 bio citrom reszelt héja
1 bio narancs reszelt héja
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1-2 tk. fahéj
2,5 dkg élesztő
3 csipet mézeskalács-fűszerkeverék
2 ek. agave szirup (vagy méz)
1 csipet tengeri só
1 narancs kicsavart leve
liszt
növényi margarin

Az aszalt gyümölcsöket forró vízben megmossuk, szárazra töröljük, majd kockákra vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk a bort és 3 dl meleg vizet, majd 3 órán át áztatjuk. 5 dkg mandulát hosszában felszeletelünk, és félretesszük. a maradékot a mogyoróval együtt durvára aprítjuk, a citrom és a narancs héját külön lereszeljük.
A kétféle lisztet összekeverjük, közepébe mélyedést formázunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a fűszereket.
A meleg vízbe beáztatott aszalt gyümölcsöket leszűrjük, a levét felfogjuk, és 2,5 dl-ig kipótoljuk vízzel. Langyosra melegítjük, hozzáadjuk a sót, a narancs levét és héját, majd adagonként hozzáadjuk a liszthez. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle - ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. Akkor jó, ha a tészta már nem tapad az edény falához. Akkor hozzáadjuk az áztatott aszalt gyümölcsöt, a durvára aprított mogyorót, mandulát és citromhéjat. Alaposa összedolgozzuk, majd meleg helyen 1-1,5 órát pihentetjük, amíg a kétszeresére dagad (én 50 fokra melegített sütőben dagasztottam). Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Lisztezett gyúródeszkán két hosszúkás cipót formálunk a tésztából, tetejüket megszórjuk a szeletelt mandulával. A cipókat vajjal kikent sütőformába rakjuk, és 15 percig még kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben, az alsó polcon 1-1,5 óra alatt kisütjük. Az oldalát olvasztott növényi margarinnal megkenjük, majd nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése